БСП ще сезира Конституционния съд за процедурата по приемане на бюджет 2018, който приключи късно снощи в Народното събрание. Това съобщиха депутати от левицата на брифинг в парламента.

"Вчера на нас ни беше обяснено, че няма никакъв смисъл да се правят предложения за бюджета, защото те щели да бъдат необвързани. Вчера ни беше обяснено, че цялата процедура по обсъждане на бюджета нямала смисъл, защото, видите ли, вече един път Министерският съвет е предложил и не може да стават промени в нея", заяви Жельо Бойчев.

А колегата му Васил Антонов конкретизира:

"За нас чл. 6 бе гласуван, процедурата, която се проведе по двете гласувания, бе изчерпана, така че чл. 6 е действащ и това е причината, поради която ние ще дадем бюджета на Конституционния съд."

Причината за скандала е спорна процедура, с която ГЕРБ "изтриха" вече приети добавки на опозицията от крайната версия на бюджета. Става дума за чл. 6 от бюджета - парите на МС и дирекция "Вероизповедания", в който червеният депутат Васил Антонов предложи отпускането на допълнителни 1,13 млн. лева за ремонт на "Свети Ал. Невски" и манастира "Св. Георги" на Атон. Предложението бе прието и при гласуване, и при прегласуване - тоест окончателно. Това видимо изненада ГЕРБ, които бяха "предадени" от част от патриотите, и затова отхвърлиха текста на Министерския съвет, за да не бъде приета и поправката на БСП. Това стана още в сряда, а вчера Данаил Килиров от ГЕРБ измисли друга схема - прегласува се чл. 6 с промените на Васил Антонов, вече приети, а ако се отхвърли нормата - гласува се текстът на вносителя наново - все едно предложението на депутата от БСП не е приемано.

"Властта на България произтича от българския народ и оттам от българското Народно събрание. Не може Горанов да налага волята си на Народното събрание. БСП категорично ще се противопостави на тази тенденция от страна на ГЕРБ, непрекъснато да обезличава и неглижира Народното събрание", каза още Бойчев.

Все пак Горанов прие ангажимент да осигури парите за ремонта, изтъкнаха журналисти.

"Това е част от демагогията на това управление и на финансовия министър. Средствата, които се отпускат на Дирекцията на вероизповеданията, са от година на година едни и същи и те едва покриват минималните заплати. Те са за всички вероизповедания, за всички храмове и в чужбина. Тук влизаме в друга процедура - ако бъдат отделени от това перо парите, това ще бъде за сметка на заплатите на отделните вероизповедания", обясни Антонов.

На въпрос защо не поискат вето на бюджета от държавния глава Румен Радев, което е много по-бърза процедура, Драгомир Стойнев заяви:

"Това е битка на българския парламент, ние трябва да защитим честта и достойнството на българския парламент. Няма да се обръщаме за помощ към държавния глава, считаме, че сами трябва да извървим този път. България е парламентарна република, правителството се отчита пред парламента, а не парламентът е придатък към правителството."

Минути след БСП на трибунка излезе Менда Стоянова от ГЕРБ, която заяви, че БСП са тези, които не са спазили процедурата.

"Мястото, където се извършва промяна в законите, е в комисиите. Господин Антонов не благоволи да дойде в Комисията по бюджет и финанси, да каже, да защити своите аргументи", отсече тя. "Случаят се ползва за див популизъм. Радвам се, че БСП са решили да дадат този случай на Конституционен съд, за да се види, че няма противоконституционност."