Американският президент Доналд Тръмп разпространи три притеснителни видеоклипа на британски радикали в своя Туитър акаунт, съобщи Би Би Си.

Те са от акаунта на Джайда Франсен, една от лидерите на "Великобритания първа", крайнодясна английска партия, основана през 2011 г. от остатъци от Британската национална партия. Описанието му твърди, че показва как мюсюлмани бият холандско момче с патерици.

В друго видео мюсюлманин строшавал скулптура на Дева Мария под възклицания "Аллах Акбар" от други извън кадър. В третото пък ислямисти хвърляли тийнейджър от издигната платформа и го бият след падането му на покрива. 

Видеата са споделени от Ан Коулсън, популярна крайнодясна коментаторка и блогърка, която Тръмп следва.

Джайда Франсън е видно изключително доволна от споделянето на видеата, които според нея показват "ислямизацията на Обединеното кралство" и благодари възторжено на американския президент.

При ретуитването Тръмп не е добавил какъвто и да е коментар. 

По-късно говорителката на Белия дом Сара Сандърс защити действията на президента. Тя каза на журналисти, че със споделянията той искал да започне дебат за сигурността на границите и имиграцията.

Сандърс каза, че не знае как президентът е попаднал на клиповете.

"Независимо дали това е истинско видео, заплахата е истинска", каза тя. "Тази заплаха трябва да се адресира, за нея трябва да се говори и затова президентът я посочва".

В същото време правителството на най-близкият съюзник на САЩ, Великобритания, разкритикува споделянията, съобщи "Гардиън".

“Хората в Британия преобладаващо отхвърлят преднамерената реторика на крайната десница, която е антитеза на ценностите, които тази страна представлява - приличие, толерантност и уважение. Президентът е сгрешил като е направил това", се казва в съобщение на "Даунинг стрийт" №10, цитирано от всекидневника.