Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Белият дом поиска от Върховния съд да възстанови забраната за влизане на граждани от шест мюсюлмански страни в САЩ.

Издадената от американския президент Доналд Тръмп заповед беше блокирана от по-нисши съдебни инстанции с аргумента, че е дискриминационна.

За да влезе в сила забраната, пет от деветте върховни съдии трябва да я подкрепят. Във Върховния съд има мнозинство от 5 републикански съдии. Един от тях обаче, Антъни Кенеди, понякога взема страната на демократите.

Говорителката на Министерството на правосъдието Сара Флорс коментира:

“Поискахме Върховният съд да разгледа този важен случай и сме убедени, че заповедта на президента Тръмп е в неговата компетенция -  да осигури сигурността на нацията и да ни предпази от тероризъм.“

Американският съюз за граждански свободи, една от групите, борещи се срещу забраната, отговори в социалните мрежи:

“Вече победихме тази омразна забрана, готови сме да го направим отново.“

Заповедта на Тръмп за временна забрана в САЩ да влизат граждани от мюсюлмански страни, издадена след встъпването му в длъжност през януари, беше отменена от съдилища в щатите Вашингтон и Минесота. През март Тръмп издаде нова заповед, която забранява издаването на визи на граждани на Сомалия, Иран, Сирия, Судан, Либия и Йемен и спира приемането на бежанци в страната. Тази заповед бе блокирана от федералния съд във Вирджиния.

Правителството призова съда да не взема под внимание коментарите на Тръмп по време на предизборната кампания, защото тогава не е бил държавен глава. Федералният съд във Вирджиния отхвърли този аргумент. Според съдиите изказванията на Тръмп са показателни за мотивацията за издадената заповед. По време на кампанията си Тръмп обеща “пълна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.