Веселин Марешки е помолил председателя на европарламента Антонио Таяни да окаже помощ в борбата с картела на горива в България. Това е станало на председателската среща в парламента днес, преди Таяни да говори пред депутатите на извънредно заседание.

"Много избиратели ни питат - каква ще бъде реалната полза от европредседателството за обикновените български граждани. Нашият отговор е такъв - ако европейските инситтуции ни помогнат да се справим с картела в горивата, това ще бъде наистина една огромна практическа полза за хората и от членството в ЕС, и от нашето председателство", заяви Марешки.

И изтъкна, че повечето българи не усещали ползата от членството ни в Евросъюза. 

Марешки представил "Воля" пред Таяни като партия на "прагматици и технократи, доказани, успели, почтени", чиито основни цели са борба с корупцията, картелите и контрабандата. И помолил за помощ и предложения как да се премахне олигархията от политиката.

"Очевидно сами не можем да се справим с този картел - имаме нужда от подкрепата на европейските институции. В Румъния имаше политическа воля и картелът беше осветен и осъден. У нас той има политически пипала от много години и битката с него е особено тежка", каза още лидерът на "Воля" пред журналисти.

Освен Марешки, и лидерката на БСП Корнелия Нинова връчи на Траяни свой план - визия на социалистите за бъдещето на Европа, в която първи приоритет е ЕС да стане "Социален съюз".

"Нека се обърне внимание най-вече на правата на европейските граждани, а не на интересите на корпорациите", отбеляза Нинова.

Социалистите искат България да е в ядрото на Съюза и да бъде активен участник, а не пасивен слушател.