Британският финансист Бил Браудър - най-известният клиент на починалия в затвора руски адвокат Сергей Магнитски, отлетя за САЩ, след като те възстановиха визата му и правото той да стъпва на тяхна територия.

Новината съобщи самият Браудър в туитър.

"СТРАХОТНА НОВИНА! Моето участие в ЕСТА (облекчено издаване на виза) бе възстановено. Успешно се чекирах за полет за САЩ. Сега трябва да оправим нелепото искане на Интерпол за арест", написа той.

 

 

От Службата за митнически и граничен контрол на САЩ, която е подчинена на Министерството на вътрешната сигурност, потвърждават, че искането на Браудър за възстановяване на правото да влиза в САЩ е удовлетворено.

Британските граждани нямат нужда от виза за влизане в Съединените щати. За влизането им там е достатъчно те да уведомят Вашингтон в електронен вид за намерението си чрез системата EСТА. Британците плащат такса само от 14 долара и имат право да пребивават в САЩ по бизнес или туризъм до 90 дни.

Вчера бе съобщено, ча САЩ са анулирали визата на Бил Браудър. Ден по-рано те го лишиха и от статута на участник в програмата Global Entry, позволяваща по-лесно влизане в САЩ.

Това стана, след като Русия внесе едностранно името на Браудър в базата на Интерпол за издирвани лица. Той е собственик на фонда Hermitage Capital. Интерпол отказваше да вкара името му в базата си, но Москва се възползва от "вратичка" и го стори.

В Русия бизнесменът бе осъден на 9 години затвор задочно за укриване на данъци. Негов адвокат бе Сергей Магнитски, който бе арестуван и почина в затвора, вероятно заради изтезания и отказана медицинска помощ.

Заради смъртта на Магнитски първо САЩ, а по-късно и Канада приеха закони, носещи неговото име. Те предвиждат санкции срещу руски длъжностни лица, извършили тежки нарушения на човешките права.

В САЩ бе приет и Глобалният закон "Магнитски", предвиждащ санкции срещу държавни чиновници от цял свят. Защита по този закон търси българският банкер беглец Цветан Василев.

Наскоро и в България излезе книгата на Браудър "Заповед за арест", в която той разказва как властта в Русия е насочила цялата си мощ срещу него, един от най-големите инвеститори там, как са правени поредица от опити да бъдат откраднати негови фирми и инвестиции.