Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Екип от български учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания. Той ще е на основата на изобретението, наречено Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон, съобщава "Дарик".

Супресорът е приложим при автоимунни заболявания и при използване на алотрансплантанти. Неговото предимство е, че потиска действието на абнормено продуцирания hIFN-гама при автоимунни заболявания и така предоставя възможност за производството на медикамент за лечение за автоимунните заболявания множествена склероза, алопеция ареата (косопад на петна) и миастения гравис (неврологично автоимунно заболяване, характеризиращо се с абнормална мускулна слабост, поради нарушено предаване на нервните импулси), както и медикамент за потискане отхвърлянето на алотрансплантанти.
Неговите автори доц. Геновева Начева, в екип с Иван Иванов и Стефан Петров, спечелиха наградата „Изобретател на годината“ в категория „Химия и биотехнологии“ на Патентното ведомство.

„Това, което се опитваме да правим, е един потенциално лечебен препарат, с който да се лекуват автоимунни заболявания и евентуално трансплантна атеросклероза“, казва доц. Геновева Начева.

„В нормалния и здрав човешки организъм имунната система функционира благодарение на един много фин баланс между много молекули, най-различни белтъци. В момента, в който този баланс се промени, разбалансира, тогава вече настъпват различни заболявания, включително и автоимунните, и има такива данни в литературата, че този белтък, с който ние се занимаваме, е един от виновниците за настъпването на такива заболявания, защото вече е доказано, че при такива заболявания той се произвежда от организма повече, отколкото е необходимо. И ние търсим как да потиснем този дисбаланс. Това все още е на ниво лабораторни разработки, но по идея би трябвало да бъдат инжекционни препарати“, обяснява тя.

Всичко е патентовано, включително и с американски патенти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.