Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това, което виждаме, показа, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма."

Думите са на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от редовния й седмичен брифинг днес.

Журналистка зададе въпроса за ситуацията с осквернения паметник на Съветската армия в София и за разразилия се спор кой е спасил българските евреи от смърт по време на Втората световна война.

"Ние планомерно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на нападения. Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън контекста, извън последиците от Нюрнбергския процес", каза Захарова.

[[nid:60421]]

Мария Захарова допълни, че в руското външно минисерство са видели разгорялата се полемика в българските медии. И попита на висок глас:

"Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници - по време на преговори, в двустранни контакти - не ни чуват?"

Гласът на руската дипломация завърши коментара си с думите, че "нямаме намерение да започваме дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани". И посъветва всички да прочетат мнението на Михаил Мягков - научния директор на Руското военно-историческо общество.

То бе в отговор на дискусиите кой какъв принос има за спасяването на българските евреи. Мягков твърди, че депортирането на евреите от довоенните граници на страната ни било осуетено заради повратния момент във войната и приближаването на Червената армия към Европа.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Кое е историческа дискусия,

Кое е историческа дискусия, ма пикло. Това че нямаш цици ли?
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Ало Захарова!

Защо, когато си искаме държавните архиви и златото никой в Москва не ни чува?
i l's picture
i l
ivanll

Съветската армия

Съветската армия е освободител за някои, но поробител за нас. Това са фактите.
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Защото не са ваши.

Затова дарагая. В България няма ваши паметници.

Там е работата, г-це Захарова,

вие вече започнахте историческа дискусия.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Честно казано тази жена

доскоро беше смешна, а вече буди и съжаление. Историческата дискусия, както каза колегата я започна тя. Лошото е че заема и институционална позиция, от което много ясно проличава отношението на днешна Русия към България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.