Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Посолството на Русия оповести декларация по повод напрежението между Москва и София, възникнало от изказването за спасяването на българските евреи.

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на интелигенцията и Православната църква, в борба с нацизма, включително спасяването на евреите. Почитаме паметта на всички загинали за спасението на света от фашизма."

Това се казва в декларацията на посолството. И се изтъква, че  Русия е понесла най-големи загуби в борбата срещу фашизма.

Същевременно обаче от авторите на изявлението изразяват притеснения за "непрестанните актове на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София". В декларацията се изтъква, че българските власти и досега не са предприели мерки за недопускане на подигравки с "паметта на освободителите на България и Европа от фашизма".

Преди няколко дни говорителката на русково външно министерство Мария Захарова поиска българските власти да заловят и да накажат този, който за пореден път е боядисал част от Паметника на Съветската армия в София. 

"Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел."

Това каза още Захарова.

Коментари

Евалата, е така се троли!

А н с некоя гола цица пред бял роял.

...

Добре де, тези хорица в Русия не си ли задават въпроса защо едно събитие се случва отново, и отново, и отново. Каква може да е причината, аджеба? Убеден съм, че ако МОЧА и Альоша отидат в Музея за социалистическо изкуство никой никога повече няма да им посегне. Инак обругаването им навярно ще продължи. Не е нормално едни от най-големите паметници у нас на едни от най-знаковите места да са посветени на съветската армия, която ни обявява война и ни окупира, защото иначе нямаше как Сталин да ни съветизира легално. И аз признавам приноса им в борбата срещу нацистите, но конкретно към България не бива да се отнасят непрекъснато така надменно. Народът ни е признателен, а не раболепен или поне аз бих искал нещата да стоят по този начин. Иначе нямам нищо против руснаците, даже напротив - има неща в тяхната култура и бит, които харесвам и въпреки окупацията, периодът на социализъм е бил доста градивен за нас като държава и народ.

Цапането на паметниците

е единствено израз на простотията на цапащите. На запад, в Германия, Австрия, Унгария, дори в Полша, съветските паметници се пазят - те са част от историята. Проблемът на умните и красивите е двояк. От една страна, те са плашливи комплексирани тъпанари, които, когато бяха на власт не посмяха да излязат пред обществото и да кажат "нашата позиция е, че трябва да се махне" и да го махнат. От друга, те са плашливи, комплексирани и жалки тапанари, които искат да покажат смелост. Как да я покажат? Ами по начина, който им се вижда най-героичен, който им е останал в подсъзнанието от щастливото социалистическо детство. От картината на ... Решетников: http://opisanie-kartin.com/uploads8/image070.jpg Затова цапат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.