Посолството на Русия оповести декларация по повод напрежението между Москва и София, възникнало от изказването за спасяването на българските евреи.

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на интелигенцията и Православната църква, в борба с нацизма, включително спасяването на евреите. Почитаме паметта на всички загинали за спасението на света от фашизма."

Това се казва в декларацията на посолството. И се изтъква, че  Русия е понесла най-големи загуби в борбата срещу фашизма.

Същевременно обаче от авторите на изявлението изразяват притеснения за "непрестанните актове на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София". В декларацията се изтъква, че българските власти и досега не са предприели мерки за недопускане на подигравки с "паметта на освободителите на България и Европа от фашизма".

Преди няколко дни говорителката на русково външно министерство Мария Захарова поиска българските власти да заловят и да накажат този, който за пореден път е боядисал част от Паметника на Съветската армия в София. 

"Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел."

Това каза още Захарова.