Изказването на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова - че Русия е спасила българските евреи от нацистите - предизвика бурни реакции днес не само сред обичайните коментатори на обществения живот, но и сред политиците.

Бившата вицепремиерка и шефка на кабинета на премиера Борисов Румяна Бъчварова директно отсече във фейсбук:

"ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСТИНАТА."

Тя определи изказването на Захарова като "посегателството към историята на суверенна държава и висша форма на политическа наглост."

"Ако Русия иска да заличи и малкото останали добри чувства към нея, така трябва да постъпва. Провокациите към антисемитизъм и коментарите им след това от едни и същи хора са добре разработена технология на политическото влияние. Но този път грешно разчетено.

"Българите, включително и децата днес знаят, че техните предци, Българската православна църква, Българският цар Борис и българските достойни политически мъже направиха невъзможното за времето си за да спасят българските евреи. Исторически акт, неслучил се в другите европейски държави", написа още Бъчварова.

Бившият служебен министър Юлиан Попов пък публикува снимка на надписа на Паметника на Съветската армия, станал повод Захарова да манипулира историята. И заяви:

"Не обичам конспирации, но не мога да си представя как подобен надпис може да се появи, освен ако идеята не е породена в главата на някой, който иска да опровергае написаното и да разкаже драматична история за това, как противниците на Съветската армия са антисемити. Да хибридизираш най-категоричните атаки срещу самия тебе е безсъмнено пропагандно постижение."

Посланикът ни в Русия от 2000 до 2006 г. Илиян Василев посочи, че подобни действия ще отрезвят българските русофили:

"Това е ахилесовата им пета - суетата и егото, не умеят да замълчат. И се изцепват, като помагат на българския народ да премине цели етапи в отрезвяването си по темата Русия и какво тя означава за нас.

Тъй като лозунга "ние спасихме Европа" се предава като генетичен код и на такива като Захарова, която се изживява като нотариално удостоверен наследник на "спасителите" от Червената армия е нужно да им се представи цялата сметка на "Спасението" и да се реагира адектавно - най-вече на равнище говорител на МВнР. В същност Вие знаете ли кой е говорител на Външно? Питам за един приятел."

По-късно Василев остро разкритикува външната министърка Екатерина Захариева за това, че е отговорила на твърденията на Захарова:

"Не се научиха да отговарят на съответното равнище - когато говорител на МИД говори някакви "глупости", това не е импровизация. Разчита на реакция. И за да не бъде свръхреакция, тя трябва да дойде от съответното ниво във Външно министерство, а НЕ от министъра."

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев бе лаконичен - той само сподели изказването на Захарова с думите "Наглост кремълска!"

Пред бТВ той обясни по-подробно позицията си.

"Надявам се, че на следващия брифинг на Мария Захарова ще има журналисти, които да я попитат какво общо има това с реалността."

Ковачев предположи, че след като са минали десетилетия би трябвало да се очаква, че мисленето, че с такава идеология могат да привлекат хората, които са по-податливи на хибридни новини, би трябвало да се промени. Според евродепутата проблемът е, че става дума за говорител на външно министерство на Русия. "За мен това е непонятно", каза още той.

Не е редно пришиване на заслуги в по-късен етап, това е търсен ефект, е коментарът на Кристиан Вигенин.

"Пришиването на заслуги в един по-късен етап, мисля, че не е редно. Не мога да си представя, че би трябвало да се разглеждат официални становища на говорител на руското външно министерство, като провокация. Самият факт, че всички се втурваме да коментираме нейните думи, показва, че вероятно е търсен този ефект."

Той смята, че позициите на отделни вандали и понякога политици не могат да се преписват на целия български народ и би било грешка на руската страна да го прави.

"Ние държим на добрите отношение с Русия, не веднъж е казвано това и от управляващите от ГЕРБ и от БСП", каза още Вигенин.