Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опит за подмяна на исторически факти. Така българското Министерство на външните работи определи изявление на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи. Поводът бяха надписи върху Паметника на Съветската армия, гласящи: "100 години ционистка окупация". Според изявлението на Захарова това е "поредният акто на оскверняване на паметника" и "тези, които са го извършили, понятие си нямат от собствената си история".

Ето и цялата позиция на Дирекция "Пресцентър" на българското МВнР след изказването на Захарова:

Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

По повод изявлението на говорител на МВнР на Руската федерация, пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България заявява: 

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Надписът - няма да го наричам "оскверняване" -

на паметника на съветските окупатори е дело на самите рашки. Те напипаха новата пропагандна стратегия: свързвайте всеки антикомунизъм и анти-Путинизъм с антисемитизма! И това започна преди 2 седмици по други поводи.
Константин Димитров's picture
Константин Димитров
Константин Димитров

Непонятно

Не мога само да разбера, в някакъв кафкиански роман ли се намираме, та не виждаме очевидния смисъл на казаното от Захарова, дали някой наистина търси под вола теле, за да ни насъска българи срещу руснаци, или просто има нужда от поредното изливане на омраза. Та ето думите на Захарова: "Тази постъпка е особено цинична (по повод на противоеврейските надписи по паметника - бел. моя) в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел"... Точно така си е. Ние сме ги спасили веднъж, но ако Хитлер беше спечелил войната, жална им майка. Никой да не си прави илюзии, че Хитлер щеше да ги пожали, само защото сме съюзник, и че веднъж сме удържали на натиска. Това е само отсрочка - и слава Богу, че Хитлер бе победен. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.