Американският президент Доналд Тръмп поиска днес смъртна присъда за атентатора узбек, който уби осем и рани 11 души в Ню Йорк, газейки ги с пикап във вторник.

"Терористът он Ню Йорк сити беше щастлив, когато поиска да окачи знаме на ИДИЛ ( т.нар. Ислямска държава, или "Даеш" - б.р.) в болничната му стая. Той уби 8 души и тежко рани 12. ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ!", написа Тръмп в социалната мрежа, която редовно ползва като своя трибуна.

 

 

В САЩ обвинението е част от изпълнителната власт. Министърът на правосъдието е и главен прокурор. Обвинение може да бъде повдигнато на щатско или на федерално ниво. В щата Ню Йорк, където е извършено престъплението, има мораториум върху смъртното наказание, но правителството може да го иска за федерални престъпления.

Полицията идентифицира терориста като Сайфуло Саипов, 29-годишен узбек, шофьор в платформата да споделени пътувания "Убер", пристигнал в САЩ през 2010 г. със зелена карта, живял първоначално в Тампа, Флорида, а после в Патерсън, Ню Джърси, на около 40 км от Долен Манхатън.

Саипов е в болница, след като полицай го простреля по време на атентата. Той каза пред властите, че са го вдъхновили видеоматериали на "Даеш" и че е планирал нападението от година. Според 10-те страници обвинения срещу него той е поискал да сложи знаме на джихадистката групировка в болничната си стая. Освен това се отказал от правото си да мълчи и да има адвокат при първоначалните разпити. В тях признал, че се е готвил за атаката, като през октомври е наел товарен пикап, за да тренира.

Той е обвинен в причиняване смъртта на осем души, материална подкрепа за чуждестранна терористична организация и упражняване на насилие и разрушаване на превозни средства.

Джун Ким, прокурор в Манхатън, каза пред Ройтерс, че по първото обвинение Саипов може да получи смъртно наказание, ако правителството го поиска. По второто могат да го осъдят на максимум 30 години затвор.

По-рано, пак в туитър, Тръмп поиска вчера да бъде затегнат режимът за получаване на зелена карта, който сега се основава на лотариен принцип.