Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-важните ценности за българина са семейството и мирът. В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение. По определени теми се формират огромни мнозинства.

Това са само част от основните изводи на първата част от проучването на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика. Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

46 на сто от анкетираните са посочили семейството като най-важната ценност заедно с мира - 44 на сто. Третото място в ценностната система на българина е сигурността - 38%, отговор, който допълва първите два. Човешките права и свободата са едва след това. Все пак 23 на сто са се сетили и за върховенството на закона.

Така очертаващият се ценностен ред онагледява и често задавания въпрос - защо българите предпочитат да се въздържат от протести, рядко се бунтуват.

 По отношение на ролята на държавата имат превес по-скоро етатистки нагласи, или нагласи, останали от предишния режим. Така огромното мнозинство смята, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а държавата трябва да осигурява работа на всеки, който иска да се труди.

Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Парадоксално обаче, хем образованието и здравеопазването трябва да са безплатни, хем данъците не бива да се увеличават.  60 на сто твърдят, че държавата трябва да намали данъците, макар да остават така по-малко пари за социални дейности. Много по-нищожен е процентът на анкетираните - една четвърт, които смятат, че данъците трябва да бъдат увеличени.       

Същевременно 44 на сто смятат, че държавната намеса помага на икономиката. И това е преобладаващото мнение, сочат данните. Според 37 на сто е вярно обратното твърдение - че държавата вреди на икономиката. 

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Институт за дясна политика
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане03.10-10.10.2017 г.
Размер на статистическата грешка: ±3%

Коментари

Нормални резултати, поне за мен.

Отново много логични и разумни резултати, с едно уточнение - за данъците. Ако не се направят прогресивни, както е в развитите държави, не виждам как ще се покрият социалните сектори на образованието и здравеопазването, и не само. Дори от БСП вече признават, че плоският данък се е оказал една голяма грешка и искат да го отменят. Консерватизмът в данъчното ни законодателство не е удачен при изграждането на капиталистически отношения - смятам, че там са нужни реформи, вкл. диференцирано ДДС за определени стоки и услуги (най-вече за храни, книги и лекарства). На този фон е добре все повече да се говори и за безусловният базов доход, който ще даде сигурност на всеки български гражданин на територията на страната ни, че ще може да покрие базовите нужди за нормален живот, а не да разчита на подаяния, които управляващите, които да са те, отделят от държавния бюджет с голяма въздишка на недоволство.
de ment's picture
de ment
dement

Красота

Красота, и въпросите и отговорите. Малко напомня новогодишно поздравление на др. Тодор Живков по единствената телевизия. Дали някой е изумен, коя е последната държава в Европа? Ми всичко читаво тук не присъства, или е в чужбина, или не отговаря на тъпи въпроси. Семейство, мир, сигурност и нещичко на аванта. Соц в действие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.