Πaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa "Keпитъл ĸoнceпт лимитeд" (ССL) достигна рекордните 13 млрд. лв., след като през миналата седмица отново излезе на Българската фондова борса след едногодишно отсъствие.

За сравнение, общата стойност на емитираните акции на публично търгуваните компании на БФБ е 9,5 млрд. лв. към края на третото тримесечие на 2017 г.  

Над второ и трето място след новия борсов лидер, който cтoи зaд мегапpoeĸтa зa „умен град“ край Елин Пелин, са ПИБ с 594 млн. лв. и "Софарма" с 587 млн. лв. 

  

*Не се включват дружествата, които са допуснати за търговия в периода юли-септември 2017 г.

В края на септември Комисията за финансов надзор разреши първично публично предлагане на акциите (IPO) на "Keпитъл ĸoнceпт лимитeд" и през миналата седмица дружеството излeзe нa бopcaтa c 2,151 млн. aĸции с номинал от 1 лeв. 

След като бе реализирана сделка за 6 лв. на акция, за което пръв съобщи "Капитал", пазарната капитализация хвръкна до внушителните 13 милиарда.

Разбира се, това може да се промени, ако се стигне до сключване на сделка на по-ниски нива. 

Бомбастичната капитализация изглежда несъразмерна с финансовите резултати на компанията.

От проспекта й става ясно, че към края на 2016 г. собственият й капитал е 543 000 лв., а задълженията към свързани предприятия са над 2,1 млрд. лв.  

През пролетта на 2017 г. тези вземания са преобразувани в капитал за сделка, чрез която CCL придобива от собствениците си 100% от "България дивелопмънт (холдингс) лимитед", като цената е платена чрез издадени нови акции. 

Дъщерното дружество е в процес на придобиване на имоти частна държавна собственост в селата Мусачево и Равно поле за изграждането на развлекателно-ваканционния комплекс „Света София“.

Става дума за терени, които са извън вече купения комплекс "Голф клуб" през 2014 г. от хонгонгския инвеститор от китайски произход Стивън Ло. 

Площта, на която се планира да се разпростре бъдещият интелигентен град, е 1560 дка - това е 10 пъти повече от размера на китайския парламент в Пекин, разположен на легендарния площад "Тянънмън". 

Още преди 3 години изпълнителният директор на българската компания Пуи Сзе Джози Лок обяви амбициозните планове за създаването на първия „корпоративно управляван интелигентен град“ в Европа именно у нас. Заявките бяха, че елинпелиновското землище ще се превърне в "българското Макао" или "балканския Лас Вегас", но оттогава проектът е във фризера.  

В средата на август министърът на икономиката Емил Караниколов удължи до 2019 г. срока на инвестиционния проект, изпълняван от компанията с китайско участие. По последна информация първата копка се очаква в средата на 2018 г.

Бъдещият комплекс „Света София“ е на стойност 1.5 млрд. евро и е проектиран от хонконгското архитектурно бюро CMDL Architects International.

Той ще е един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, казина, конферентни зали, изложбен център, целогодишен аквапарк, бизнес площи и т.н.

Целта е „Св. София“ да стане първият в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE.

"Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на проекта", изтъкнаха при връщането си на борсата от CCL.