Фините прахови частици са причинили смъртта на близо 400 000 европейци през 2014 г., твърди доклад на Дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. България е на първо място с около 13 000 смъртни случая.

На второ и трето място след България по смъртност заради замърсения въздух са Унгария и Полша, където повече от една трета от населението се отоплява на въглища. Това е основният източник на замърсяване, следван от превозните средства и индустрията.

Най-ниска е смъртността заради замърсен въздух в Швеция и Ирландия.

Близо 3 млрд. евро годишно са разходите и пропуснатите ползи за българската икономика от болести, свързани с лошото качество на въздуха. Заради такива заболявания се пропускат по 2 млн. работни дни на година. Данните на Еврокомисията бяха съобщени от Джордж Кремлис, представител на Дирекция “Околна среда” на Еврокомисията в София по време на конференция за справяне със замърсяването на въздуха в градска среда – SOFAIR.

"През 2014 г. ЕК отчита допълнителни нарушения на зоните в Европа, като София е една от тях. Това са зони с високо ниво на замърсяване и не са покрити показателите за чистотата на въздуха“, казва Кремлис.

Освен София и Пловдив, в северните, югозападните и югоизточни части на страната има трайно завишаване на замърсяването.

В Европейския съюз общият брой на починалите заради замърсяването на въздуха е 8% по-нисък, отколкото в предходната година. Мръсният въздух причинява сърдечни и белодробни проблеми, които намаляват продължителността на живота и влошават качеството му.

"Не трябва да плащаме цената за замърсения въздух. Със смели решения и инвестиции в по-чисти транспорт, енергийни източници и земеделие, можем да се справим със замърсяването и да подобрим качеството си на живот", казва в изявление изпълнителният директор на Дирекция “Околна Среда” Ханс Брюникс.

Още по-мрачна изглежда ситуацията със специфичните замърсители на въздуха. През 2014 г. 75 000 европейци са починали от преждевременна смърт заради азотния диоксид, който се произвежда от дизеловите автомобили. В България 10.2 на 100 000 души губят живота се заради него, с което се нареждаме на десето място в ЕС.

Еврокомисията е задействала процедури за нарушение срещу 20 европейски държави заради замърсяване на въздуха многократно над установените норми.