Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Христо Стоичков прекали", заяви външната министърка Екатерина Захариева днес пред бТВ.

Така тя коментира изказването на легендарния футболист, довело до предложението на МВнР към българското правителство да го освободи от поста почетен консул в Барселона.

"Благодарни сме на Стоичков за това, което е направил. Говорих с него. Той твърди, че е бил предизвикан, но когато има един незаконен референдум... Можете ли да си представите чужд почетен консул у нас да се изкаже за някой български политик?", допълни Захариева.

Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков набеди испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ѝ са последователи на диктатора Франко. Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума в Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е малолетен.

Същевременно Захариева опроверга твърденията на футболиста, че мандатът му е изтекъл още преди година и половина. И изтъкна, че за разлика от посланиците почетните консули нямат мандати. А документите, които българските власти им издават, имат срок на валидност и след изтичането му трябва да бъдат подновявани.

"Освен това самият Стоичков каза, че от година и половина не живее в Испания. Така че не може да изпълнява задълженията си на почетен консул", каза още дипломат номер 1.

"България застава зад братска Испания", изтъкна тя по повод избухналата в иберийската страна криза заради референдума в Каталуня.

И припомни, че самите испански власти са обявили референдума в Каталуня за незаконен.

Тя коментира речта и на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който помоли регионалния парламент да не приема веднага декларация за независимост.

"Какво отлагаш, след като нямаш законово основание да приемеш такава декларация?", попита риторично министърката.

Подобно и на другите страни от ЕС България също призовава към диалог между Мадрид и Барселона.

"Представете си част от България да реши да се отдели. И да излезе някой да каже: Ние сме за отделянето. Няма как незаконен референдум за каквото и да е да бъде признат", завърши Екатерина Захариева.

Коментари

Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

От всякъде орязана и затисната....

..на Захариева не и остана нищо друго да коментира освен глупавата намеса там където не му е работа на Стоичков!

Тц

Захариева: "Президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида". ... "Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, когато става въпрос за международен ангажимент с 9 министри. Изпратих доклад и се надявам да продължим дебатите следващата седмица" /по нюз.бг/ :) И една снимка за весели коментари пак от там https://webnews.bg/uploads/images/25/7425/307425/768x432.jpg?_=1502290472

С какво орязано са я затиснали?

Не знаех, че Роско е стигнал чак дотам, че да се подреже.
bot bxl31wbofb's picture
bot bxl31wbofb
гост

"Представете си част от

"Представете си част от България да реши да се отдели." Ами тъй както е тръгнало, в момента "държавата" не може да гарантира сигурността, здравето и икономическото съществуване на голяма част от територята си, особено северна България. Хората изобщо не намират смисъл да плащат данъци и осигуровки, защото не получават нищо срещу тях. Няма да се учудя ако някои региони поискат по-голяма автономия, за да могат да потърсят помощ и инвестиции от други държави, за да се стабилизират и да концентрират бюджетите си в подобряване благосъстоянието на местните, а не джипове "за горските", изплащане на КТБ-та и Беленски гьолове, летене на футболни отбори с правителствени самолети и т.н и т.н. Та съвсем лесно си го представям духа, който Захариева сама пусна от бутилката.

Форумната публика тук

изобщо няма да разбере смисъла на коментара ти. В техните глави е лесно - ако Косово се отцепи от Сърбия с референдум, това е благородно дело, ако Крим се отцепи от Украйна с референдум, това е адска руска провокация. Повече от това няма защо да очакваш.

Така е.

Така е. Права е министърката.

Повечето външни министри в Европа

благоразумно си замълчаха по темата с каталунския референдум, щото темата е доволно противоречива и безмислена за коментиране. Само глуповатата секретарка на Прецедент Роско е взела смело отношение без никой да я пита по въпрос, за който от мнението й никой не се интересува. Гербавите калинки са по-вредни и от колорадски бръмбари.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.