Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който се размина с председателски пост в комисията по досиетата, обяви какво работят агенти на ДАНС през последните 10 дни и го направи от парламентарната трибуна.

„Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов (началник на кабинета на президента Румен Радев - б.р.) без да има допуск до класифицирана информация, е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск, и той се казва Иво Христов", заяви Тодоров.

"Разкритието" се появи по време на дебатите в парламента по доклада на временната комисия, разследваща процедурите и решенията по проекта за закупуване на нови изтребители. Депутатът от ГЕРБ беше неин член, заяви, че като такъв е запознат с шифрограма от посолството в САЩ, която е била пратена до Христов в качеството му на началник на кабинета на държавния глава. Става дума за разговори за нова оферта към България за изтребители, както се разбра в хода на работа на комисията.

Според Тодоров по време на разпоредена от прокуратурата на ДАНС проверка на "Дондуков" 2 е било установено, че е унищожена цялата преписка между МВнР и президентството. По думите му, когато стане време ДАНС да обяви проверката си, ще се разбере как "някой трябва да отговаря" за унищожени документи. Назова и името на главния секретар на президента Димитър Стоянов.

Реакцията не закъсня - от БСП настояха да се отговори откъде накъде депутат от ГЕРБ разполага с информация и обявява публично какво работи контраразузнаването. Филип Попов от левицата припомни, че за подобно разгласяване на информация има специални текстове в Наказателния кодекс. И настоя председателят на парламента Димитър Главчев да прати протокол от дебатите в залата на прокуратурата. 

Славчо Велков от БСП също атакува Тодоров, питайки го откъде има достъп до секретна шифтограма на посолства. Депутатът от ГЕРБ отговори, че хората в комисията за изтребителите имали най-високо ниво на достъп до тайни, в това число и на НАТО, за документи, засягащи работата на временната комисия. (По конституция народните представители имат допуск до класифицирана информация - б.р.) Позволи си обаче да заяви, че Велков нямал право да говори в парламента, позовавайки се на листове, които държи в ръце и за които заяви, че били "документ за освидетелстване". Тук Главчев реагира и спря микрофона на гербера.

Думата му далеч не беше отнета за първи път, защото по-рано в дискусията избраникът от ГЕРБ заяви, че "ген. Радев не е приятел на истината", а по някое време каза как имал афинитет да си "назначава любовниците на втори договор". Санкцията срещу това отново бе отнемане на думата.