Оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е морален акт, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в резиденция "Евксиноград" във Варна. Изявата на министър-председателя пред медиите тече по същото време, по което върви дискусията за Добрев в Народното събрание.

"Първо всеки съди сам по себе си и за БСП властта винаги е била власт и пари. Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си. Реакцията на партията е разбираема, защото той е в нея от създаването й", заяви премиерът. "Сутринта пак говорих с него, каза - ако случайно стане някакъв гаф в парламента, пак ще я подам."

Борисов отбеляза, че ГЕРБ са обещали още през 2009 г. да няма роднински назначения, принцип, който спазват и досега. И даде множество примери за политиката на ГЕРБ по тези въпроси - как финансовият министър Владислав Горанов е уволнил жена си от министерството, в което тя работила преди него, и "тя седи вкъщи, киселее, сърди се".

Обясни и как неговата сестра, лекар с над 30 години практика, е искала да стане директор в болницата, в която работи, но това не се е случило.

"Тя до ден днешен кълне Москов, че е виновен, но истинският виновник съм аз - аз помолих общинския съвет да не я сложат."

Сподели и за дъщеря си, която "стои и плаче" - защото не върви да я "прати" в държавна фирма, а и в частна:

"Ако я пратя в частна фирма, частната фирма заминава."

За скандала в Хасково пък добави:

"Отдавна думата "кум" няма значението, което имаше преди. Сега това е един акт сред младите хора, които търсят приятел."

И разказа как е принудил своята пиарка Севдалина Арнаудова да се омъжи, за да носи детето й "името, което трябва", и за това "платих с подпис" - станал им кум. И с много други направил така.

Борисов заяви, че е работа на опозицията да повдига въпроси за конфликт на интереси, но каза, че БСП "умее да подбира подбрани изрази и спазва правилото, че най-добрият начин да унищожиш някого е с добре подбрани истини".

"А Елена Йончева всички я знаем", отбеляза той, визирайки връзката на сегашното острие на БСП с бившия премиер Сергей Станишев.

Премиерът призова кметът на Хасково Беливанов да си подаде оставката.

"Дори нахалството му да не си отива с Делян Добрев не го разбирам, но това си е негов морал и негово право."

И добави, че не знае дали Добрев ще става кмет, но е редно да има нови избори в града.

Борисов коментира и репликата на Румен Радев, че е готов на война с ГЕРБ:

"Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж и неговата институция. Тогава може да ме държи отговорен. България е парламентарна република, има президент и парламент над мене. Парламентът има свой живот и всеки ден е там битка в един фрагментиран парламент, всеки глас там е важен всеки ден.

Ако тръгна със същия тон за така наречените беквокали… г-жа Елена Йончева беше шеф на пресцентъра (на президента, бел. ред.). Това не се дава на всеки - да ти отговаря за медийния образ. Мога да кажа - той я изпрати в парламента да громи ГЕРБ. Не знам тя вокал ли е, алт ли е, но тя го прави всеки ден. 

Не съм толкова запознат как да се наричат гласовете… г-жа Нинова за него е моят Цветанов. Той ли ги кара? Ако тръгнеме на тази плоскост, аз мисля, че те първи започнаха. Това е грешна теза."

И отбеляза, че отношенията му с Радев са били винаги много добри, пожела му и втори мандат.

Борисов отбеляза, че ГЕРБ има над 2000 души на различни държавни позиции - депутати, кметове, общински съветници и прочие - и е нормално не всичко да е "идеално". И заяви, че ще има събрание в партията, което ще провери дали има други подобни зависимости. На въпрос дали би извикал президента Румен Радев на "мъжки разговор", той отговори:

"Мъжките разговори ги оставям за г-жа Нинова."