"Не се борим срещу Делян Добрев, а срещу модела на управление, защото случаи като в Хасково са и "Суджукгейт", и ситуацията в Ботевград - става дума за бизнес."

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред Нова тв. Тя отговори на ГЕРБ, които вчера я попитаха дали съпругът й работи в "Лукойл" и дали, като гласува закони, тя не е в конфликт на интереси.

"Да ви покажа къде е разликата между нас и ГЕРБ. Когато ГЕРБ управляват, те си водят роднините в държавни фирми и администрация. Когато БСП управлява, съпругът ми напуска всички държавни фирми и работни места. При кабинета на Сергей Станишев съпругът ми напуска Агенция "Митници". Идва Пламен Орешарски на власт, съпругът ми напуска "Ел Би Булгарикум". Благодаря му, че прави това, за да ми подсигури гърба. Откакто съпругът ми работи в частната компания "Лукойл", са гласувани 9 закона, свързани с горива, акцизи и данъчни складове. Осем пъти не съм гласувала умишлено, за да не се стигне до подобни обвинения. Веднъж съм гласувала, защото се освобождаваше от акциз горивото за отопление на хората. Ако бях гласувала и другите пъти - това не би било конфликт на интереси, но би било конфликт по смисъла на морала. Затова не съм гласувала."

Нинова заяви, че съпругът й получава в "Лукойл" заплата, по-малка от тази на народен представител, но не може да каже точната сума, защото в компанията има забрана да се разгласява такава информация и би могло да има последици. Затова предпочита да отговори "заобиколно", но да отговори, за да не си мислят хората, че става дума за някакви десетки хиляди левове. Тя припомни, че лично е поискала разследване в парламента за картел в горивата въпреки местоработата на съпруга си и поиска ГЕРБ да й дадат пример с друг политик, който постъпва така. 

Лидерката на БСП заяви, че ако преди е имало случаи, в които левицата е действала като ГЕРБ с назначенията, това вече няма да е така. Тя донесе в студиото на Нова тв папка с отчетите на своите изборни кампании и на тази на Румен Радев в отговор на подозрението на управляващите, че "Лукойл" са имали нещо общо с финансирането.

Нинова се ангажира да се направи проверка на назначенията в Каварна, където кметицата Нина Ставрева е от БСП, както и левицата да подеме кампания за проверки в цялата страна, декларирайки, че няма да има двоен аршин за "наши и ваши". 

Лидерката на БСП отказа да сподели личното си мнение трябва ли президентът Румен Радев да откаже да подпише указ за избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Аргументът - не се меси в работата на държавния глава. Тя отрече договорки с ГЕРБ за избора на парламентарната квота в новия Висш съдебен съвет.