Ще остане ли Делян Добрев депутат от ГЕРБ - отговорът на въпроса се очаква след около час, когато би трябвало подаденото от народния представител заявление да напусне Народното събрание да бъде гласувано от пленарната зала. Продецурата за освобождаване на депутати пресрочно е разписана в чл. 72 от конституцията.

Добрев подаде оставка въпреки масовата подкрепа от структури на ГЕРБ в цялата страна, от колегите му в Народното събрание, от коалиционните партньори на партията - "Обединените патриоти", от Петролната асоциация, от представители на бизнеса, от членове на предишни правителства на Бойко Борисов като Петър Москов и Симеон Дянков.

Пред парламентарната група на ГЕРБ снощи Добрев е помолил волята му да се оттегли от институцията да бъде уважена. Решение обаче не бе взето - очаква се представителите на управляващата партия да преценят окончателно как да постъпят тази сутрин. Имало е и призиви към Добрев да оттегли оставката си, освен това той има важен парламентарен ресор - оглавява комисията по енергетика. 

Възможен е вариантът Добрев да не бъде повече депутат, но да остане областен координатор на партията в Хасково. Не е ясно как това ще спомогне за разрешаване на напрежението между него и кмета на града Добри Беливанов. Последният вече подписа оставките на членовете на администрацията в общината - двама зам.-кметове и още двама служители, сочени като близки на Добрев. Общинската структура на ГЕРБ свали доверието си към Беливанов и поиска оставката му. Той засега няма никакво намерение да я даде и отрича обвиненията.