Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Паметниковата обсебеност на българските русофили" - под това заглавие порталът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното „Национално движение“ начело с Николай Малинов.

България и нейните русофили

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят".

Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл. По-нататък в статията четем:

„Откакто Малинов пое ръководството преди осем години, неговите "Русофили" тръгнаха да изграждат релефи и паметници на хора, които смятат за герои - хора, взели участие в различни исторически конфликти заедно с руснаците. В списъка влиза не само Руско-турската война от 1877-1878 г., освободила България от османския контрол, но дори съветската инвазия през 1944 година, която изолира страната зад Желязната завеса.“

Пред автора на статията Малинов обяснява, че неговите съратници защитават исторически паметници, например този на Съветската армия в София. Този паметник многократно е ставал обект на посегателства, срещу които Москва протестира, припомня авторът на статията и продължава:

„Руският език също е важен за русофилите, които са организирали национални фестивали на руските поезия и танц за деца (под мотото "Нека винаги да бъде слънце") и са помогнали да се финансират курсове по руски език в повече от 300 детски градини в цяла България. Всичко това е част от мисията на Малинов да насърчава привързаността на българите към Русия "на фона на историческите традиции, православното християнство и славянските идеи и ценности".

Тази година русофилите са спонсорирали екскурзии до България за руски военни кадети, спечелили конкурс за историческо есе, като авторите на първите три премирани есета за Руско-турската война са посетили "обекти на руската слава" в България", обяснява по-нататък авторът на статията, след което пише и за един човек, който е добре познат на българската публика:

Малинов, Решетников и Малофеев

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а през миналата година заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите".

Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна. През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия Tв7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите.

Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на Tв7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита. На тазгодишните парламентарни избори Малинов се кандидатира от листата на „Обединените патриоти“, но не успя да спечели мандат. Преди това той напусна Българската социалистическа партия, обвинявайки я, че се държи като "враг на Русия".

Според автора на статията русофилите в България имат един гарантиран източник на подкрепа - по-старото поколение, което все още помни Съветския съюз. В тази връзка Майкъл Колбърн цитира проучване на "Алфа Рисърч", според което 95 процента от българите над 60-годишна възраст имат положително отношение към Русия. Но русофилите се борят да спечелят по-широка подкрепа и сред младите, пише Колбърн и уточнява, че е много трудно да се преброи колко точно са привържениците на русофилското движение.

„Те самите твърдят, че на ежегодния им събор, където се продаваха тениски с ликовете на Путин, Сталин и Живков, са дошли 10 хиляди души", пише авторът на статията и цитира Мартин Владимиров от софийския Център за изследване на демокрацията, според когото това движение е "законен инструмент" за разпространяване на възгледите на Кремъл. В този смисъл "Малинов има влияние", казва Владимиров. А Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ добавя, че Москва е повече от щастлива да има доморасли групи като русофилите, които защитават нейните интереси.

"Бóли ме фара"

"В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише авторът и отбелязва, че ако се вземе за пример Паметникът на Съветската армия, силните проруски послания на Малинов очевидно не звучат толкова убедително: „Трима тийнейджъри са кацнали най-отгоре, пият бира и полюшват крака над героичните статуи. В момента паметникът си е върнал обичайния тъмен цвят, но в подножието му със спрей са изписани три думи на български - "Бóли ме фара“.

"Дойче веле"

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Тва сегашните тук не са

Тва сегашните тук не са русофили бре, това са путинофили с чугунени глави ! За тях Горбачов, Елцин, Немцов, Навални (и др.) са вселенски изчадия и предатели, нищо, че са руснаци. Но пък се разтреперват от умиление пред снимки на Путин, Сталин, Кастро и други примитивни диктатори.

:)

И от DW пак са пропуснали баш путинката, верен служите на ДС&КГБ проф.Станилов, който стоеше неотлъчно както до Малинов, така и до Сидеров. А Стефан Сираков, вечния зам от възстановяването на лекарския съюз само очертава правилото на ДС-арите.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Интересно как се превежда на чужд език Боли ме фара
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Гугъл го преведе правилно, но формално - I do not care.
 's picture

anelia mileva

Ами преведи го! Но,струва ми

Ами преведи го! Но,струва ми се, не знаеш никакви чужди езици. О, извинете, може би някакъв руски?

Както винаги

е много "полезно" да се запознаеш с мнението на някой, който е на хиляди километри от събитията, но е получил редакционно задание да надраска нещо, от което си няма и понятие. Това, което е описано се отнася за съветофилите, има такива, нормално е да има. Повечето хора, които биха се обявили за русофили, не спадат тази група на "екстремисти" и ако тя по някакъв начин се увеличава, то е като реакция срещу американофилите, малка част от които да наистина добре платени и силно мотивирани да работят за чуждия интерес и срещу нашия. По-голямата част от последните обаче са само фенове, които са готови да се хвърлят в огъня в името на чуждия интерес... и те не знаят защо.

За голямо съжаление, "Бóли ме фара“ е

отношението на бъдещите поколения към всичко, освен бирата, онождането и дрогата. Така ги възпита преходът и за каквото и да ги питат ще получат същия отговор. Затова в писаниците за вътрешна употреба всички питат внимателно.
 's picture

Namesake

Това

Това са най-обикновени национални предатели, с каквито тукашната популация (това не е народ!), не само е пълна, но и откровено съгласна!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.