Българските щангисти са отстранени от всички състезания за една година заради неплатена глоба в размер на 500 000 долара, гръмна руската агенция ТАСС по-рано днес.

Позоваването е на източник от изпълкома на Международната федерация, останал анонимен. Санкцията била заради случая с уличените за употребата на анаболния стероид станозолол 11 щангисти от националните отбори за жени и мъже през пролетта на 2015 г.

Оттогава обаче родната федерация по вдигане на тежести спечели две дела в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана за наложената глоба в размер на $500 000. А щангистите ни не участваха на олимпиадата в Рио де Жанейро и изтърпяха наказанието си.

България успя да докаже в Швейцария, че използваната хранителна добавка е била замърсена с въпросния препарат.

Според адвокатът Радослав Василев, който води защитата на БФ по щанги, информацията на ТАСС е измислица. 

Ето какво написа той във фейсбук, публикуваме го без редакторска намеса:

"Информацията е абсолютна измислица. След две спечелени дела срещу IWF в КАС и две отменени глоби от 500 000USD, в момента Българската федерация по вдигане на щанги води трето дело, заради трети опит на IWF да наложи глоба, този път в размер на 250 000USD. IWF налага тези глоби на българската федерация заради 11-те положителни резултата на българските щангисти от преди повече от 2 години, но не съумява да ни накаже законно и да аргументира наказанието вече 2 пъти. Тепърва ще има явяване в Лозана по това трето дело и решението ще е окончателно. Малко вероятно е да има решение преди нова година. Решение за изваждане на нашата федерация за 1 година в момента не може да бъде наложено от IWF, защото обжалването на глобата от 250 000 USD в КАС спира изпълнението на решението. Към момента България е на световно първенство в САЩ през ноември!"