Изглежда по-вероятно Германия да стане световен шампион. Този извод се налага от представянето на отбора в предишните му шест мача. До този момент немците са най-силно представилият се отбор на турнира. Дори може да бъдат определени като единственият, напълно завършен като стил и игра тим в Бразилия.

С всеки следващ мач Аржентина става по-затворен отбор. В елиминационната фаза "гаучосите" не допуснаха гол във вратата си, а в общо около 400 поредни минути никой не успя да им отбележи попадение. Ясно е, че отборът разчита предимно на отбраната си, а напред дори Меси не бе чак толкова важен в последните три мача. Неслучайно и не отбеляза гол, а и нямаше почти никакви възможности.

Почти сигурно е, че немците ще владеят инициативата, ще атакуват с много подавания. Аржентина ще разчита на редки изригвания от които да произтече голова опасност пред Нойер. Що се отнася до Германия, мачът може да попадне в три сценария. Първият е да вкарат бързо гол, както беше срещу Бразилия и Франция и след това да контролират изцяло ситуацията на терена. Някак не ми изглежда възможно точно това да се случи срещу Аржентина.

Според мен „гаучосите” ще бъдат пределно внимателни да не допуснат този унищожителен за тях вариант. Втората опция е дълга позиционна битка без голове. Двубоят спокойно може да бъде вкаран в продължения и дузпи от аржентинците. Не е препоръчително за тях обаче да се стигне отново до 11-метрови удари, не и срещу Германия. И, естествено, има възможност Аржентина да вкара първи гол и тогава за Германия ще стане много трудно.

Къде ще са големите проблеми пред немците? Напрактика срещу тях ще се изправи един вал от осем души, дълбоко подредени до 30-ия метър пред вратата си. Много плътно подсигуряване, което ще затрудни комбинациите и извеждането на свободен човек в добра позиция. Със сигурност пред германците ще се открият малко реални възможности. Техният коз ще са отново статичните положения, които често оползотворяват.

Очаквам също така много активна игра по фланга на Лам. Отдясно ще дойдат по-големите заплахи за Аржентина. Главната фигура за Германия на това първенство се казва Тони Кроос. От качеството на неговата игра ще зависи много общия ритъм на Германия. Докато Йозил е разочарованието на турнира досега.

В състава на латинците Масчерано е човекът с най-много правомощия. Той е нещо като диригент на всички действия. Що се отнася до Лионел Меси, при него отново ще са важни отделните моменти. Най-важната характеристика на Аржентина е безпогрешната защита. На това те разчитат най-вече.

Отнасям се леко подозрително към историческите сравнения. Играчите, които ще играят утре на финал, са били бебета или проекто бебета преди 24 или 28 години, когато бяха предишните два финала между същите отбори. По-скоро индикации могат да бъдат търсени в последния мач между Германия и Аржентина на световното през 2010 година. Тогава Бундестимът разгроми своя противник, но треньор бе Диего Марадона. Сега това ми изглежда трудно постижимо.

Като велика футболна нация Аржентина е разкъсвана между моделите "Меноти" и "Билардо". Първият е много красив и зрелищен, вторият е защитен и в него присъства името на един магьосник. В последните 20 години аржентинците имаха повече треньори от типа на Меноти и се проваляха на световни първенства. Сабела определено следва модела на Билардо. Кой знае, това може да се окаже ключа към успеха.

Моето желание е Германия да победи, защото съм привърженик на този отбор откакто се помня. А иначе както се знае, във футбола всичко е възможно.

Не бих си позволил да давам генерални оценки за качеството на световното първенство. То бе вълнуващо и интересно. Това е футболът на националните отбори в наши дни. Национализмът вече е на изчезване и преобладава шоуто. При всички положения обаче като спортно събитие, световното първенство си остава номер едно на планетата. Не вярвам да има разочаровани от Мондиал 2014. Искахме емоции и ги получихме в изобилие. И когато всичко приключи на „Маракана” в неделя вечер, веднага ще започне да ни липсва.