Отровителят на детски храни, който беше задържан вчера, може да получи доживотна присъда, ако бъде признат за виновен в опит за убийство и то на повече от едно лице. Между 5 и 15 години предвижда германският наказателен закон за изнудване.

Да припомним, че полицията издирваше престъпник, заплашил да отрови хранителни продукти, ако не получи 10 милиона евро от най-големите германски търговски вериги - “Алди”, “Лидл”, “ДМ”, “Мюлер”, “Едека”, “Норма” , “Росман” и “Реве”.

Германската полиция задържа снощи 53-годишен германец, заподозрян като отровител на пюрета за бебета и изнудвал големи хранителни вериги за 10 милиона евро.

Издирваният е извършил първия си удар средата на този месец в супермаркет в западногерманския град Фридрихсхафен, за което сам е уведомил силите на реда и хранителните вериги с имейли. Целта му е била да докаже, че намеренията му са сериозни. В супермаркета той е оставил пет бурканчета с отровени пюрета за бебета. Полицията е успяла да ги открие и изземе. 

Химическият анализ е показал, че те съдаржат етиленглюкол. Това е бистра течност със сладък вкус. 30 милилитра застрашават здравето на възрастен човек, а за бебета дозата е смъртоносна. Фаталната доза за възрастен е 100 – 150 мл. Симптомите са като при прекаляване с алкохола – гадене и повръщане.

Етиленглюколът е основна съставка на антифриза и се продава свободно на всяка бензиностанция.

При задържането на престъпника в дома му в кооперация, намираща се в градчето с 4800 жители Офтердинген, община Тюбинген, федерална провинция Баден-Вюртемберг, е била открита наполовин празна 500-милитрова бутилка с етиленглюкол, оповести на днешната пресконференция вицепрезидентът на Дирекцията на полицията в град Кобленц Уве Щюрмер. Останалото количество от 250 мл най-вероятно е било използвано като отрова, поставена в бебешки пюрета.

Прокуратурата и полицията са уверени, че арестуваният е действителният престъпник. Пръстовите отпечатъци от поставените в супермаркета бурканчета с отровени детски пюрета съвпадат с тези на задържания.

И още – раницата, която престъпникът е носил при поставянето на бурканчетата в супермаркета, е била открита в контейнер за дарени дрехи в близост до дома му. 

Да уточним, че такива контейнери има навсякъде в германските селища. Там хората оставят вече ненужни им дрехи, обувки, аксесоари и други вещи, които са годни за употреба. Тези стоки впоследствие се предлагат в магазини втора употреба при крайно ниски цени.

Разследващите са се натъкнали и на лаптоп в контейнер за боклук, за който се предполага, че е на престъпника. В момента експерти извършват необходимия анализ, беше съобщено по време на пресконференцията.

На журналистически въпрос вицепрезидентът на Дирекцията на полицията в Кобленц Уве Щюрмер окачестви арестувания като ексцентричен самотник с порблематична биография. Повече подробности не бяха оповестени, за да не се накърни личната сфера на лицето. 

До ареста се е стигнало благодарение на подадените стотици сигнали от граждани, след като полицията разпространи снимки от стопкадри на видеокамера. На тях се вижда как мъж поставя по рафтове в супермаркет бурканчета с бебешки храни.

За издирването на опасния престъпник беше сформирана спецкомисия под кодовото наименование “Ябълка” от 220 следователи. При спешната операция по задържането му снощи са участвали и барети, пристигнали с хеликоптер, съобщи днес полицейски говорител.

Въпреки ареста полицията и властите призовават гражданите да продължават да бъдат бдителни при купуване на хранителни продукти. Ако при бурканче капачката не е леко огъната навътре и не пукне при отваряне, незабавно да се информира полицията. Трябва да се внимава и при всички други опаковки на хранителни продукти – те не бива да са накърнени. Примерно при млякото или минералната вода да се внимава капачките да не са били отваряни, което лесно се установява.