Германската полиция издирва отровител на детски храни. По този начин престъпникът изнудва големи търговски вериги за 10 милиона евро.

Мъжът е извършил първия си удар в град Фридрихсхафен, западногерманската федерална провинция Баден-Вюртемберг, съобщиха днес на пресконференция в град Констанц представители на полицията и прокуратурата.

Вече са разпространени снимки на престъпника – стопкадри от видеокамера в супермаркет във Фридрихсхафен, където мъжът е оставил отровени детски храни. Силите на реда призовават всеки, който го познава, да подаде сигнал в полицията. Той е около 50-годишен, среден на ръст, със спортна фигура, с очила, които най-вероятно носи за заблуда.

“Той дори оповести, че ще бъдат засегнати национални и международни супермаркети на германски хранителни концерни и дрогерии. Престъпникът е решен до събота да отрови 20 вида хранителни стоки. Гледаме много сериозно на заплахата”, обяви на пресконференцията старши прокурор Александер Богер.

“Става дума за изключителен случай на изнудване и ние трябва да изхождаме от това, че издирваме безскрупулен изнудвач, който е готов да убива. Всички клиники в Германия са предупредени за опасността”, допълни Богер.

Престъпната операция по изнудването е започнала още на 16 септември, стана ясно днес. Изнудвачът е изпратил заплашителните си послания до хранителни вериги, също и до полицията. Властите отказват да съобщят веригите, но по информация на в. “Билд” това са “Алди”, “Лидл”, ДМ, “Мюлер”, “Едека”, “Норма” и “Реве”.

Изнудвачът е посочил в кои магазини вече е поставил отрова в бебешки храни. Полицията незабавно е иззела проби. Действително в пет бурканчета е открита отрова. Явно е умисъл – посочва къде са отровените храни, такива се откриват, което е сигнал, че престъпникът е готов да осъществи пъкления си план, ако не получи исканите 10 милиона евро.

Според химическия анализ престъпникът е използвал като отрова етиленглюкол, стана ясно на днешната пресконференция. Това е бистра течност със сладък вкус. 30 милилитра застрашават здравето на възрастен човек, в по-висока доза и живота. Етиленглюколът обаче не предизвиква смърт, ако незабавно бъде потърсена лекарска помощ.

Вече е изяснено, че престъпникът е смесвал отровата в различни хранителни продукти на редица производители.

Всички германски медии предупреждават гражданите да внимават при закупуване на хранителни продукти, особено на бебешки храни. Населението се призовава към бдителност, но и се посочва, че засега няма повод за паника и истерия.