650 телефонни обаждания с данни за отровителя на храни е получила до този момент германската полиция след вчерашната пресконференция. По случая работи спецкомисия от 220 следователи под кодовото наименование “Ябълка”.

На пресконференцията беше оповестено, че усилено се издирва опасен престъпник, сложил отрова в детски храни и заплашил да отрови 20 хранителни продукта, включително за възрастни, ако не получи от концерните производители 10 милиона евро. Полицията публикува снимки на изнудвача от стопкадри на видеозаписи в супермаркет в град Фридрихсхафен, на които се вижда как поставя бурканчета по рафтовете. Гражданите, които разпознаят престъпника, бяха призовани незабавно да се обадят в полицията.

Престъпната операция по изнудването е започнала още на 16 септември, стана ясно вчера. Изнудвачът е изпратил заплашителните си послания по имейли до хранителни концерни, също и до полицията. В тях престъпникът е оповестил, че ако не получи милионите, отровени детски храни и продукти за възрастни ще се появят в търговската мрежа не само в Германия, а в цяла Европа.
Засегнатите вериги са “Алди”, “Лидл”, ДМ, “Мюлер”, “Едека”, “Норма”, “Росман” и “Реве”. Заплахите за масирана престъпна акция по отравяне на храни навеждат на мисълта, че става дума за цяла банда.

Издирваният е извършил първия си удар в супермаркет в западногерманския град Фридрихсхафен, където е оставил бурканчета с отровени детски пюрета. Полицията е успяла да ги открие и изземе. Химическият анализ е показал, че те съдържат етиленглюкол. Това е бистра течност със сладък вкус. 30 милилитра застрашават здравето на възрастен човек, а за бебета дозата е смъртоносна.

Етиленглюколът е основна съставка на антифриза и се продава свободно на всяка бензиностанция. Поставен в хранителни продукти, в зависимост от дозата той застрашава не само човешкото здрае, а и живота.

Германските власти призовават за изострено внимание на гражданите при закупуване на хранителни продукти. Ако при бурканче капачката не е леко огъната навътре и не пукне при отваряне, незабавно да се информира полицията. Трябва да се внимава и при всички други опаковки на хранителни продукти – те не трбява да са накърнени.

Какво казват експертите

Една чаена лъжичка етиленглюкол може да убие бебе, смъртоносната доза за възрастен е около 100-150 мл, заяви днес пред бТВ токсикологът проф. Никола Александров.  Той посочи, че етиленглюколът е широко разпространено химическо съединение, основна съставка на антифриза.

Ранните симптоми за отравяне са подобни на въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацитоза – подкиселеняване на кръвта. След 12 до 24 часа бъбреците блокират, което води до остра бъбречна недостатъчност. Възможно е забавяне на действието на етиленглюкола, който е поливалентен алкохол, с прием на обичаен алкохол, който е едновалентен. Във всички случаи обаче незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, съветва проф. Александров.