Днес бяха избрани членовете на ВСС от парламентарната квота. Изборът се е състоял по формула 4-3-2-2 (ГЕРБ-БСП-ДПС-ОП). Единствено лицето Марешки имал нещо против, ама не конкретно по кандидатурите, а така, по принцип, щото го нямало във формулата.

Какъв ще бъде ефектът върху качеството на работа на бъдещия ВСС от този избор предстои да видим.

Със сигурност знам, че процедура, базирана не на общи за кандидатите критерии, а на договорка за бройка, е порочна. Казано с думи прости, ако една политическа сила има квота от две бройки, то тя може да предложи каквито си поиска "звезди" и те ще бъдат одобрени. Критерият е да не са повече от двама!

Такъв подход говори за желание формално да се премине през иначе смислено разписаните при промяната на конституцията процедури. Говори и за липса на политическа воля за промяна на системата.

Какво следва от това:

Очаквам до 16 00 ч. (за да може да се хванат централните информационни емисии :) ) двуцифрен брой партии, НПО-та, отделни граждани и цели трудови колективи да публикуват гневни позиции, в които да има градация. Който сколаса първи, ще каже, че е против, вторите ще са КАТЕГОРИЧНО против, за най-неоправните остава опцията да сезират ЕК, ООН и Вселенския разум и да призоват за протест. Протест може и да има утре в 9 30 ч.Това ще отговори на двете основни изисквания за организиране на протести, а именно - организаторите да са се събудили и нормалните хора да са на работа. Ще има 7 и 1/2 участници (щото Йоло Денев не го броя за цял такъв). Фактът, че такива случки бламират самия смисъл на понятието "граждански протест", няма значение, важното е, че ще сме се отчели, а и по телевизора може да ни дават, а може да дойдат и момичета... След тези събития животът ще си продължи точно по същия начин. По формулата.

Как биха могли да се случат нещата в един по-различен свят:

1. В предишния парламент представителите на градската реформаторска десница не са се избили взаимно в опит да оглавят "бащина дружина" или най-малкото да си присвоят част от нея за собствени нужди.

2. Градската реформаторска десница се е явила единна на избори и е трета политическа сила в парламента.

3. Градската реформаторска десница е незаобиколима част от управленско десноцентристко мнозинство, защото е пълнолетна и знае, че промяна може да се постигне само при контол над лостовете на управление.

4. В коалиционнто споразумение за управление наред с други важни неща е разписана и процедура за избор на членове на ВСС от НС. Тя включва задължителни за всички кандидати обективни критерии като: оценка на кариерното развитие (парашутист или човек, минал по стъпалата на професията), оценка на резултатите от работата му (гледа ли си делата, издържат ли обвинителните му актове...), пълна проверка на имотния и финансовия статус на кандидата и свързаните с него лица и още и още... Не на последно място - пълна яснота за това отговарят ли представите на кандидата за работата му на целите на парламентарното мнозинство (тоест на целите на мнозинството български граждани) за развитие на съдебната система.

Само отговорилите на всички критерии са допуснати до изслушване и гласуване и вече не е важно кой ги е предложил.

Резултат: никакви съмнения за качеството на парламентарната квота във ВСС. Ако и професионалната квота е подбрана по сходни критерии, имаме стабилен и неподвластен на медийни атаки или скрити влияния съдебен съвет, който да управлява системата с професионализъм и почтенност.

И както казва един приятел, днешният ден щеше да е просто един красив есенен ден, в който хората си говорят за любов или си спомнят за любовта. :)

Това обаче е, както казах, в един по-различен свят. В нашия не е важно какво правим, а какво крещим, че искаме да направим, самоаконипадненеговатамама...

Щото като крещим, мафията мре от страх, а борбата с мафията е най-важната от всички борби! И само в Северна Корея са я преборили както трябва!

Коментарът е от профила на Петър Москов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.