„Философията на доброволната събираемост на данъците у нас започна през 2008-2009 г. и досега беше основен принцип на облагането. Сега изведнъж правителството се опитва да я обърне и да се върне към практиките преди 2008 г., свързани с глоби и санкции“. Така бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира за „Клуб Z” предложения от Министерството на финансите пакет с данъчни реформи, които да влязат в сила от следващата година. 

Чрез промените в Закона за ДДС (публикувани на 14 септември) за трети път управляващите се опитват да прокарат ограничаване на кешовите плащания от 10 000 лв. на 5000 лв., което бе отхвърлено само преди два месеца от Народното събрание.

Според Димитров тази мярка ще облагодетелства единствено и само банките чрез допълнителни такси и комисиони. 

„Това вече се превръща в траен опит от страна на властта да лобира за финансовите институции. Естествено, че нормалните граждани ще загубят от подобна мярка“, изтъкна Димитров и напомни каква е ситуацията в малките населени места:

„Там няма необходимата инфраструктура – няма банки, няма пос терминали, хората ще трябва да ходят до съседния град, за да извършват съответните транзакции“. 

На въпрос кои плащания могат да бъдат най-силно засегнати от подобна мярка икономистът даде най-елементарен пример:

„Една кола на старо струва 5000 - 6000 лв. Ако прагът на кешовите разплащания падне, хората ще трябва да я купят по банков път, което изключително ще усложни сделките на редица места в България“.

Прогнозата на Димитров е, че тази мярка не само няма да ограничи сивата икономика в България, а напротив - ще я увеличи, тъй като много хора ще предпочетат вече въобще да не декларират сделки при подобни регулации.

„Това е фундаментална грешка. Всяка от годините след 2008 -а показват (б.р. с приемането на 10% плосък данък за физическите и юридическите лица), че когато стимулираш хората сами да отидат да платят, има много по-голям ефект, отколкото опитите да ги глобиш, накажеш и „острижеш“, категоричен бе Димитров. 

Питаме какви са мотивите на управляващите, но за него е трудно да си обясни това упорство. 

„Любопитно е, че подобни текстове вече два пъти бяха отхвърляни. Призовавам финансовия министър Владислав Горанов да каже колко повече пари ще бъдат събрани от това и какъв ще е резултатът за хазната“. 

Второто изключително спорно предложение е отпадането на петпроцентната отстъпка върху данъците на физическите лица при онлайн деклариране на доходите.

„Преди години бях един от депутатите в парламента, който инициира при електронни плащания и подаване на декларации, гражданите и бизнесът да ползват отстъпка. Когато някой не ангажира ресурса и времето на администрацията и по този начин й спестява разходи, е напълно логично да има отстъпка. Така хората се насърчават да плащат от разстояние. Сега предлагат това да отпадне, което в комбинация с предишния въпрос, говори за изключително грешна политика на правителството. От една страна се демотивират електронните плащания, от друга – се въвеждат забрани и санкции. От своя опит мога да кажа, че стимулите имат решаващо значение, а санкциите имат противоположен ефект“, обясни Димитров. 

Той изрази надеждите си тези предложения изобщо да не минат през парламента и призова всеки разумен депутат да гласува против.

По третото предложение на финансовото министерство за изместване на срока, в който фирмите подават справката за изплатените от тях доходи на физически лица, от 30 април на края на февруари, ексдепутатът също реагира крайно негативно: 

„Това ми изглежда доста необмислен ход, който ще създаде обърквания. Фирмите няма да имат счетоводната готовност за подаване на по-ранни отчети“.

„Но защо се прави, питаме се всички?“, пита го и „Клуб Z”.

„Може би някой голям „гений“ във финансовото министерство е решил, че така бизнесът по-рано ще си плаща годишния данък. Вероятно това е великата мисъл, но тя не е правилна. Има един основен принцип, който важи в икономиката – нещо, което върви добре, не бива да се пипа. Фирмите привикнаха със сроковете, повечето от тях подават декларации по интеренет и всичко това е ненужно“, обобщи Димитров.