Депутатът и икономист от Гражданския съвет на Реформаторския блок обясни кои нови моменти в новите данъчни закони, съпровождащи приемането на Бюджен 2017. Ето мнението му и какви промени ще внесе, заедно с колегите си Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ):

В пакета данъчни закони на Министерството на финансите е предложено, ако се установи някакво различие в касовата наличност да ви запечатват обекта за един месец, дори ако веднага нарушението бъде отстранено. Ако се замислите - на обед касовата наличност е различна спрямо сутринта, това причина ли е да ви запечатват обекта?!

Предложихме да останат административните санкции, тоест да има глоба, но примерно магазинчето да продължи да работи.

МФ предлага и намаляване на прага за кешови разплащания от 10 000 лева (в момента) на 5000 лева. В едно малко населено място това би означавало и купувачът, и продавачът на стар автомобил да имат банкови сметки. Този текст вместо да ограничи, ще увеличи сивата икономика, защото хората ще започнат да крият. Полза имат само банките и ни изглежда доста лобистки.

Предложили сме да остане прагът от 10 000 лева.

След една година МФ предлага всички данъчни декларации да се подават по електронен път. Това ще бъде проблем за възрастните хора на много места в България и тези, които нямат роднини и приятели, които да им помогнат, ще се принудят да плащат на фирми за услугата.

Предложили сме да остане възможността за подаване на декларация на хартия.

Черешката на тортата на МФ е „данък покойник“. Наследниците да подават декларация за облагане на доходите на починал роднина. Това е нелепо, защото много трудно роднините ще имат достоверна информация за доходите на починало лице. Предложили сме тази щуротия да отпадне. 

Дано разумът да надделее над бюрократщината!