Министерството на финансите не се отказва лесно. И само два месеца, след като Народното събрание отказа да свали тавана за плащания кеш от 10 000 на 5000 лв., промяната отново "цъфна" в законопроект. И, разбира се, поправката отново е "маскирана" в преходните и заключителните разпоредби на друг законопроект - нещо, което в последните години е "любима" практика на управляващите.

В сайта на финансовото ведомство днес се появи проект на промени в Закона за ДДС. Наред с ремонта на този закон се предлагат поправки в още 9.

Изненадващо един от тях е отново Законът за ограничаване на плащанията в брой - в текста, публикуван за обществено обсъждане това е предпоследният параграф. Предложението е едно единствено - прагът от 10 000 лв. за плащания кеш да стане 5000 лв. Суми над тази, включително и в случаите, когато става дума за левовата равностойност на плащане във валута, ще трябва да минат по банков път, ако идеята този път бъде приета.

Дебатът по темата се възбужда за пореден път от началото на годината. През пролетта ГЕРБ първоначално предложиха изключително драстично сваляне на праговете за плащания в брой - тогава "маскирано" в промени на Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Идеята бе лимит до 5000 лв. от 1 август тази година, до 3000 лв. от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв. през 2019 г.

Заради острата реакция управляващите склониха таванът да е 5000 лв. от 1 януари догодина и предложиха именно това между двете четения на законопроекта.

И тази идея обаче не успя да мине през Народното събрание и в крайна сметка плащанията в брой останаха  до 10 000 лв., както си бяха. Промените в закона бяха публикувани на 4 август 2017 г. в Държавен вестник без да се пипа прословутият чл. 3. И се предполагаше, че поне за тази година темата е затворена. 

В новия опит на властта, който все още е на етап "обществено обсъждане" от днес до 14 октомври, поправката е мотивирана със същите аргументи като преди два месеца, въпреки отхвърлянето й от Народното събрание -  а именно, че това била европейска практика, а и намалявало сивата икономика:

В Закона за ограничаване на плащанията в брой с цел намаляване на сивата икономика се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5 000 лв. Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.  (...)  Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот. 

При дебатите през юли един от основните мотиви на противниците на ограничението на плащанията в брой до 5000 лв. бе, че това на практика обслужва интереса на банките - за всеки паричен превод или транзакция чрез ПОС терминал се дължат банкови такси. 

Опитът на ГЕРБ за таван от 5000 лв. на плащанията в брой далеч не е идея от тази година и от мандата на настоящото правителство. Подобен опит бе направен и през есента на 2016 г. във втория мандат на Бойко Борисов. Тогава срещу поправките въстанаха депутати от десницата, част от която към онзи момент все още бе част от управлението.