Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С 582 гласа "за", 98 "против" и 0 въздържали се Европейският парламент одобри днес резолюция за програмата WiFi4EU, която цели да осигури достъп до безжичен интернет за всеки гражданин на ЕС.

Първата стъпка в програмата - до 2020 г. - предвижда финансиране на проекти в над 6000 населени места за създаване на WiFi мрежа на ключови обществени места - болници, библиотеки, сгради на администрацията и пр. Програмата е с улеснен метод за кандидастване, и финансирането получават тези, които подадат изрядни документи първи, до изчерпване на средствата. 

Разпределението на одобрените проекти ще става и на честен географски принцип. 

120 милиона евро от европейския бюджет ще отидат за тази програма до края на програмния период. За да мога да участват, обществените органи трябва да покрият разходите за поддръжка на мрежата за най-малко три години и да предложат на потребителите безплатен, леснодостъпен и безопасен интернет достъп. Финансирането от ЕС ще бъде с ваучери за нужната техника.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер малко преувеличи обхвата на програмата при представянето й преди месеци, като заяви, че целта е всяко европейско село и град да има безплатен безжичен интернет в основните публични центрове до 2020 г. Това е меко казано неосъществимо с този бюджет.

Друг проблем е, че новата програма ще се конкурира с други подобни на частните компании, които са далеч по-развити. Друг проблем ще е скоростта - интернет става по-тежък за навигиране, и по всичко личи, че проектът няма да включва отпускане на сериозен трафик. А това означава WiFi точки с ограничен трафик и при наличието на повече закачени хора - вероятно покъртително ниски скорости.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.