Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Искам да благодаря на Путин, защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". И що се отнася до мен, много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", заяви Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка.

Това беше неговата първа реакция две седмици след като руският президент обяви, че ще съкрати броя на американските дипломати в Русия като отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови санкции срещу страната му, предаде Ройтерс.

Президентът Тръмп очевидно се радва, че ще може да намали разходите.

"Високо оценявам факта, че ще спестим много пари", обобщи той.

Руското външно министерство нареди от 1 септември да бъде намален броят на дипломатическите и техническите служители на САЩ в посолството в Москва и в генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от уволнените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва БТА. Според справка на Държавния департамент от 2013 г. само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани.

Въпреки че Доналд Тръмп говореше сериозно, то очевидна е неговата ирония, защото явно от спестените заплати на 755 души американската хазна няма да забогатее.  

Думите му веднага породиха и коментари.

Бившият високопоставен служител на Държавния департамент Никълъс Бърнс, сега професор в университета "Джон Кенеди" в Харвард, определи изказването на Тръмп като гротескно. 

"Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не бива да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо безпрецедентно. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати", заяви Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент.

Изказването на Тръмп естествено е абсолютно противоположно на официалната реакция на Държавния департамент по нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство определи руското решение като "достойно за съжаление и непредизвикано". 

Пред Ройтерс вчера ветеран от Държавния департамент, работил в отдела за Русия и в Москва, коментира, че в "Държавния департамент са ужасени и обезпокоени" от коментарите на Тръмп по повод решението на Русия.

Преди изявленията за скандала с дипломатите в Русия американският президент отправи нови остри даплахи към Северна Корея.

Тръмп заяви, че не е обмислял възможността да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия.

Тръмп каза още, че бил изненадан от обиска на бившия шеф на предизборния му екип Пол Манафорт от ФБР. По думите на президента това е изпратило "силен сигнал".

Предстои закриване на руско консулство в САЩ

Американските власти могат да поискат от Русия да закрие едно от генералните си консулства в САЩ, съобщи в. "Комерсант", като цитира дипломатически източници.

Това ще бъде част от отговора на Вашингтон на решението на Москва да съкрати броя на американските дипломати.

В момента САЩ имат три генерални консулства в Русия - в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. Русия пък има четири такива представителства в САЩ - в Ню Йорк, Сан Франциско, Сиатъл и Хюстън. Преди време двете страни преговаряли за откриване на четвърто американско генерално консулство в Русия, твърди "Комерсант". В крайна сметка обаче властите в САЩ се отказали от идеята. Засега не е ясно кое руско консулство ще бъде засегнато.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.