Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Български вегански съюз излезе на поредния протест за преустановяване дейността на всички ферми за отглеждане на животни заради кожата им в България.

Конкретният повод за гнева им е отварянето на фермата за норки в Старозагорско, за които родната администрация „широко затваря очите си“. 

 

„Най-сериозната заплаха от отглеждането на норки е за околната среда. Във фермата се отглеждат американски норки, които са инвазивен за Европа вид и които са в процес на включване в списъка на Европейската комисия за забранени за отглеждане на територията на ЕС. През 2015 г. Испания забрани отглеждането на американски норки, тъй като те представляват заплаха за биологичното й разнообразие“, аргументират се от сдружението.

 

„Съществуват два вида норки в природата – европейска (mustela lutreola) и американска (mustela vison, наричана още neovison vison). Както личи от имената им, едната обитава Европа, а другата – Америка“, пунктуални са в разясненията си веганите. 

Оказва се, че американските видове буквално подяждали европейските си събратя. 

„Американската норка се конкурира за храна и територия с европейския си роднина и е основна причина за изчезването му. Американските норки влизат в размножителен период месец по-рано от европейските и американските мъжки се чифтосват с европейските женски и отнемат възможността им да създадат поколение. Затова европейската норка е включена в червения списък на Международния съюз за опазване на околната среда IUCN и е защитена от Бернската конвенция.“

„И докато през същата тази 2015 г. Испания взе мерки и забрани отглеждането на американски норки, в България фермата получи „благословията“ на РИОСВ-Стара Загора да отвори врати без оценка за въздействието върху околната среда. По закона за опазване на околната среда,, ОВОС се изисква за обекти с капацитет 40 000 пилета или 5000 свине. За останалите обекти РИОСВ преценява дали да изиска оценка. Първоначалното разрешително на фермата бе за 60 000 норки. Норките са хищници, които стоят по-високо в хранителната верига от пилетата и съответно оставят по-голям екологичен отпечатък“, аргументират се веганите. 

 

„И това не е всичко! МОСВ използва властта си по нечестен начин, за да прикрие фермата. Първата жалба изчезна в деловодството на министерството. После министерството покани жалбоподателите да изпратят липсващата жалба по електронна поща. Последва кореспонденция, в която от министерството поискаха жалбата да бъде ограничена само до искане за преразглеждане на процедурата за ОВОС или само срещу незаконосъобразното съществуване на фермата. След като бяха посочени нередности в двете насоки, от министерството отказаха да разгледат жалбата, защото не била подписана с електронен подпис“, допълват от Съюза на веганите. 

„Въпреки всички жалби, фермата функционира вече две години. Нещо повече – зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров награди собствениците на фермата с отличието „Агробизнесмен на годината“ за 2016 г. През август 2017 г. Димитров стига още по-далеч и  предлага промяна на въпросната наредба в частта за норките, с която иска разрешаването на отглеждането на американски норки в България „поради затруднения за заинтересованите страни“, без да има никаква обосновка относно екологичните и здравословни опасности от отглеждането на американски норки“, протестират от сдружението. 


 

Коментари

Имат право, че отглеждането

Имат право, че отглеждането на чужди гризачи е самоубийствено

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.