От сдружение „Български Вегански Съюз“ информират, че  в събота в Пловдив, на Централения площад до фонтана от 18:00 - 21:30 ще проведат своя "революционен и исторически първи ВЕГАН ПРОТЕСТ в Пловдив!" (главните букви са на авторите)

"Моля, кажете на вашите близки и близките на вашите близки“, казват душманите на месото.

Това е цялата информация, която НПО-изпрати днес до пловдивските медии, пише сайтът "Под тепето". От нея не става ясно нито каква е целта на протеста, нито за каква революция се борят.

"Колкото до определението „исторически“ сме склонни да се съгласим, тъй като репортерското ни проучване показа, че подобен протест под тепетата не е правен", отбелязват от пловдивския сайт.

За повече подробности отам научили следното:

"Сдружение „Български Вегански Съюз“ се самоопределя като „правозащитна организация за правата на животните, имаща за цел да разпространи „Веганизма“ в България. Ние сме съюз от вегани аболиционисти, които се борят за живота и свободата на животните. В БВС споделяме убеждението, че обединени можем да концентрираме силата си много по-ефeктивно с/у „Карнизма“, отколкото разeдинени. Именно заради това основен наш стремеж е да увеличим Съюза.“

Според манифеста на организацията, публикуван в сайта им, членовете й споделят обща система от убеждения и живеят според етиката, че всеки невинен живот е свещен и трябва да има правото да изживее естественото си състояние на съществуване в мир, без намеса.

„Тези, които нараняват или разрушават живота около тях, или създават ситуации, в които животът или неговото качество са застрашени, от този момент нататък няма да бъдат считани за невинни и няма да имат права на свой ред,“ се казва във въпросния манифест.

Организацията твърди, че се бори за всички невинни жертви.

„Срещу безброй несправедливости. Борба! – Борба за свобода… Нищо не е наред в този свят. Всички ние трябва да се борим за справедливост и свобода! Вдигнете юмруци! Юмруци горе!

Веган = справедливост, НЕ състрадание.“