Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички промени във фирменото досие на „Дунарит”-Русе са блокирани заради съдебни дела. По партидата на оръжейното дружество в Агенцията по вписванията царят хаос и напрежение, подобни на сагата „Петрол” преди години, когато Митко Събев и Денис Ершов водиха безмилостна корпоративна битка.

Сега играчите са други – бизнесмените Делян Пеевски, Цветан Василев, Едоардо Миролио и Емилиян Гебрев, но хапката отново е апетитна – предприятие от военнопромишления комплекс, което до неотдавна беше част от империята на забягналия в Сърбия банкер.

След фалита на КТБ кредитор №1 на „Дунарит” стана бизнесменът Едоардо Миролио. Италианецът с български паспорт имаше над 23 млн. евро в банката и успя да ги спаси, като вместо кеш беше „обезщетен” с вземанията от КТБ от „Дунарит”. По-просто казано – ако първоначално КТБ му е дължала един чувал с пари, след схемата чувалът му го дължеше русенската компания. При това положение беше ясно, че бъдещето на военния завод зависи най-вече от Миролио.

В началото на годината оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на „Емко”, подаде заявление в Комисията за защита на конкуренцията за покупка на русенския завод. През пролетта антимонополният орган блокира сделката, но след това дългогодишният шеф Петко Николов бе сменен с Юлия Ненкова.

В четвъртък, 18 август, новото ръководство на КЗК даде зелена светлина за придобиването, като реши, че не се налага специално одобрение, защото общият им оборот не надхвърля 25 млн. лв.

Междувременно от документите в Търговския регистър става ясно, че през март т. г. Едоардо Миролио се е оттеглил от „Дунарит”, прехвърляйки вземането си на неизвестната фирма „Виафот инвестмънт България”, която публикации в медиите свързват с Делян Пеевски. Управител на „Виафот инвестмънт България“ е Роман Венев, който е в ръководството и на „Родина пропъртис“.

Именно „Виафот” и настоящата управа на „Дунарит”, за която се предполага, че все още е в добри отношения с Цветан Василев, са най-активни тези дни в корпоративната битка. Те са завели няколко съдебни дела, с които напрактика са блокирали всякакви промени в управлението на завода и евентуалната смяна на собствеността. Предстои да видим дали едрият оръжеен търговец Емилиян Гебрев ще остане в играта за сочната хапка.

За какво е цялата одисея се разбира от годишния отчет на „Дунарит” за 2015 г. Пари, пари и пак пари! Предприятието е с активи за 161 млн. лв., приходи от 91 млн. лв. и 19,8 млн. лв. чиста печалба.

Коментари

пак сте неподготвени

Не сте забелязали, че Пеевски е изолиран и вече не е модерно да му се правят метани. Той се съпротивлява ожесточено като диво прасе, но пътят му е начертан. Другите медии са отразили казуса по-коректно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.