Троянците и експлоитите са най-разпространените видове зловреден софтуер в България, сочи годишният доклад на Microsoft "Security Intelligence". Повечето от атаките на зловреден софтуер у нас не успяват и са блокирани преди да нанесат щети, показва още проучването.

Изследването е проведено сред потребители на Microsoft, които са предоставили данни на компанията и обхваща последните две тримесечия на 2015-а и първите две на 2016-а година. 

"Майкрософт" използва две различни мерни единици за измерване на вирусното разпространение: Encounter rate - процентът компютри в България, които ползват антивирусната система на Microsoft MSRT (Malicious Software Removal Tool), и са се сблъскали със зловреден софтуер; и Computers cleaned per mille (CCM) - брой изчистени от вируси компютри на всеки 1000, използвайки с MSRT.

Забелязва се спад в компютрите, които са се сблъскали със зловреден софтуер от началото на 2016 г. Процентът за първото тримесечие е 25.6, а за второто - 24.2, сравнени съответно с 18.3 и 21.2 в световен мащаб. Успешно почистените компютри обаче сащо намаляват - от 12.6 на 9.8% във второто тримесечие на 2016 г.

Троянците и т.нар. експлоити са най-разпространеният зловреден софтуер, с който се сблъскват българските потребители. Експлойтът е код или поредица от команди, които се възползват от слабости в компютърния софтуер или хардуер като предизвикват, нежелано или неочаквано поведение.

От данните за второто тримесечие на 2016-а научаваме, че близо 18% от атакуваните компютри, са нападнати от троянски коне. Малко под 4% са заразените от експлойти. Друг проблем на българските потребители от изследването на Microsoft, е нежеланият софутер, който често пъти се инсталира без знанието и съгласието им.