От днес ще има нова вълна атаки с криптовируса WannaCry, съобщи Европол. Според тях тя вероятно ще бъде по-силна от първата и ще засегне доста над 200-те хиляди жертви от миналата седмица до днес.

Над 150 държави са сред засегнатите, макар че на много места, както в България, става въпрос за отделни компютри. Вирусът взема като "заложник" машината, като я освобождава срещу заплащане - оттам ransomware - софтуер, който иска откуп. Той все още е активен и вероятно ще удари много служебни компютри днес.

"Ние сме изправени пред ескалираща заплаха, броят на жертвите става все по-висок. Опасявам се, че инфекцията ще продължи да се разраства, когато в понеделник сутринта хората отидат на работа и включат машините си", обяснява Робърт Уейнрайт, изпълнителен директор на Европол.

Той призна, че това е несравнимо с друга атака.

"Разрастването на рансъмуер се превърна в основната кибернетична заплаха, но това е нещо, което никога не сме виждали досега – глобалният обхват е безпрецедентен”, каза още Уейнрайт.

Още по-притеснително е, че WannaCry се възползва от уязвимост, открита от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Това стана след изтичане на класифицирани файлове - на практика "лийкърите" въоръжиха хакерите. 

Добрата новина е, че Microsoft вече предлага ъпдейт, който защитава от вируса, дори и старата и забравена операциона система Windows XP. Много хора обаче ще бъдат заразени, защото не си подновяват софтуера - така че ако Windows ви досажда за ъпдейти, сега е моментът да му позволите да ги направи.