Оръжия, пречупени кръстове, качулки на Ку Клукс Клан: маршът в Шарлотсвил беше най-голямата от доста време насам проява на агресивните десни екстремисти в САЩ. 

Техните групировки са доста различни, но след показното насилие в град Шарлотсвил, "Дойче веле" повдига булото на сходствата и различията между тези "дясноекстремистки" групировки.

Няколко от тях наистина демонстрираха единство - възползвайки се от правото за свобода на мненията, те протестираха заедно срещу събарянето на паметник на много оспорвания генерал от времето на Гражданската война Робърт Ли, командвал в средата на 19-и век войските на Юга във войната срещу Севера. 

Колкото и различни да са въпросните екстремистки групировки, на проявата в Шарлотсвил ги обединяваше най-вече едно - идентичността на белия човек в САЩ. Ето някои от по-значимите от тях:

Ку Клукс Клан (ККК)

Тази расистка организация възниква в САЩ още през 1865 г., но през 60-те години на ХХ век Ку Клукс Клан се "позиционира" наново - в резултат на гражданското движение на афроамериканското население. 

Предполага се, че днес в организацията, на чията сметка се приписват множество жесткости и убийства, членуват между 5 и 8 000 души. 

В демонстрацията в Шарлотсвил се включи и Дейвид Дюк - един от най-известните американски неонацисти и бивш предводител на отрядите на ККК. 

Той призова президента Тръмп да си даде сметка, че "белите американци, а не радикалните леви сили, са направили възможна неговата изборна победа". 

Критиците на Тръмп го обвиняват, че в предизборната кампания не се е разграничил достатъчно ясно от десния екстремист и подстрекател Дюк.  

Бели супремасисти

Привърженици на "бялото превъзходство" са убедени, че има бяла раса. Те използват това понятие спрямо група от хора, обединени от определени цвят на кожата, произход и принадлежност. 

Белите супремасисти, като понятието за "арийски нации" на Хитлер например, вярват френетично в биологическото превъзходство на хората от еропейски произход. 

Те твърдят, че в едно мултиетническо общество, каквото е американското, белите хора стоят начело на йерархията. В Шарлътсвил белите супремасисти бяха представени от групировката "Авангард на Америка", разпознаваеми по черните табелки с бели кръстове върху тях.

"Алтернативни десни"

Те са сравнително нова формация на дясноекстремистката сцена - "Алтернативните десни". Движението Alt-Right подстрекава с расистките си призиви срещу левите сили и малцинствата и се обявява срещу политическата коректност, миграцията, но също така и срещу традиционния консерватизъм.

Лидер на "алтернативните" е Ричард Спенсър от мозъчния тръст "Национален институт за политика". 

През 2010 г. Спенсър основава онлайн-списанието "Алтернативни десни", което дава името  и на неговото движение. Някои причисляват към него е дяснопопулисткия уебсайт Братбард, който дълго време беше ръководен от главния стратег на Доналд Тръмп - Стив Банън. 

"Алтернативните десни" са тясно обвързани със супремасистите и анионалистите, макар да действат малко по-прикрито. Приписват им се също така и връзки с ултрадясното "Идентитарно движение" в Европа.

Националисти


Американские националистти стоят на близки позиции със супремасистите. Различават се от тях само по това, че те отхвърлят идеята за мултиетническо общество и се борят за държава само от бели хора.

Привърженици на "Авангард на америка" в Шарлотсвил

Неонацисти

Своята идеология и символика американските неонацисти са възприели от националсоциалистите в Германия. Адолф Хитлер е техният идол. Те са против евреите, небелите хора, срещу хомосексуалните и инвалидите. 

В края на 1960-те години беше основана и американска Националистическа партия, която обаче не постигна никакъв успех.

Националното социалистическо движение (NSM) е най-голямата неонацистка организация в САЩ.

Изследователите на десния екстремизъм регистрират тесни контакти на американските неонацисти с Германия. 

Така например междувременно починалият лидер на американските неанацисти Уилиям Пиърс често е бил засичан в средите на Националдемократическата партия на Германия NPD или да говори на нейни сбирки. 

За разлика от Германия обаче, в САЩ не са забранени нацистките символи като пречупения кръст, хитлеристкия поздрав или кафявите нацистки униформи. В САЩ те са под закрилата на свободата на мненията.

Неоконфедералисти

Неоконфедералистите си искат "стария Юг". Под знамето на конфедерацията те се борят да си върнат духа и реалностите в южните американски щати преди Гражданската война.

Те се разглеждат като жертви на Севера, който е премахнал робството.

Смятани са за антидемократична, расистка и мразеща хомосексуалните организация.

В исторически план се отличават от другите десни екстремисти по своята идеология, макар да имат и много общи неща със супремасистите.  

Материалът е от Дойче вече