Вероятно имате някой и друг чифт стари кецове или маратонки, които сте приготвили за изхвърляне. А какво ще стане с тях след като отидат в контейнера? Ами ако се върнат при вас някой ден? Не става въпрос за паранормални явления, а за проект на трима млади дизайнери. Everything is rubbish (Всичко е боклук) е техният начин да покажат загриженост към околната среда, както и устойчив начин на живот чрез преизползване на ненужни вещи.

Чарлс Дъфи, Уилям Гъбинс и Били Търви са трима британци, които вярват, че всичко което купуваме е боклук. И всъщност са прави. Всяка стока, която донесем вкъщи, независимо дали става въпрос за храна, дрехи, козметика или играчки, в крайна сметка завършва в контейнера за смет.

Тримата млади дизайнери започват да събират отпадъци от места, където хората са направили малки сметища - река Темза, Ламанша, Атлантическия океан. След продължителен "боклучен лов", те сортирали отпадъците, отделили голямо количество цветна пластмаса, а останалото рециклирали.  Но какво се случило с пластмасата?

След внимателно почистване и подбиране на определени цветови комбинации, боклуците се претопяват и пресоват. Получава се разноцветна и тънка, но здрава материя, която се използва за основа на обувки. Проектът им добил популярност и световно известни производители на кецове и маратонки проявили интерес към него. В партньорство с Nike, Дъфи, Гъбинс и Търви започнали да произвеждат масово шарени обувки, които рекламират гордо със слогъна "100% боклук".

Вижте във видеото как от вашите ненужни пластмаси може да се получат симпатични кецове.