Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че министерството няма да се съобрази с предложението на работодателите учебната година да започва на 1 септември и няма да въвежда такава промяна. Учебната година няма да навлиза и в юли, каквито идеи също имаше.

Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония, каза още Вълчев. Той припомни, че България има политика по отношение на привличането на такива студенти, която се провежда повече от 20 години.

"През последните две години разширяваме броя на местата във висшите училища за студенти от Македония, догодина също ще направим това и най-вероятно в един момент ще отпаднат и ограниченията. Приемът беше увеличен близо два и половина пъти. Това е заложено и в управленската програма на правителството - да отпаднат ограниченията на студенти от Македония", обясни министърът.

Той допълни, че има предложение за това стипендиите им да се учеличат от 150 на 200 лв., тъй като голяма част от тях са от семейства с по-нисък социален статус.

Вълчев коментира и темата със задължителната предучилищна възраст. Според него тя трябва да бъде разширена и за децата на 4 години.

"Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година", каза Вълчев.

И допълни, че децата, които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка, по-лесно се задържат в системата. А онези, които да са били на градина и за които българският не е майчин език, най-често отпадат от училище още в прогимназиалния етап. Още преди да постъпят в училище, те имали натрупан дефицит и преподавателите трудно успявали да ги изкарат до 5-6 клас.

"От ГРАО имаме информация за всички ученици, които липсват от образованието. Тази информация до 10 август ще бъде предоставена на общините", каза още Вълчев.

Екпите, които ще работят за връщане в системата на отпадналите деца, са 110. Създадена е мрежа от комуникация със заинтересованите страни и се работи по изчистване на проблемите.