Нелепата контузия на Неймар може да преобърне хода на първенството и да бламира прогнозата ми, че Бразилия ще стане световен шампион. Не се отказвам напълно от това предвиждане, но загубата за домакините е огромна. Не мисля, че треньорът Луис Фелипе Сколари ще направи някаква невиждана новост, за да компенсира липсата на Неймар. На мястото му като външен полузащитник ще играе Рамирес. Двамата са абсолютно различни футболисти, но Сколари ще разчита повече на Хълк и Оскар, които в отсъствието на Неймар ще имат повече опции за креативни действия.

Както се видя, домакините най-много бележат след статични положения, а головете ги вкарват защитници. Бразилците разполагат с дълга пейка в отбрана. Брено е способен да замени наказания капитан Тиаго Силва. Даже ще даде и повече стабилност, той е умен футболист, познава отлично немците. Очаквам Майкон да запази мястото си в крайната защита.

Йоаким Льов направи няколко забележителни неща в мача с Франция, които му донесоха успех. Най-силният му ход бе изваждането на Пер Мертезакер от титулярите. Заявявам напълно убедено: с Мертезакер на терена, Германия няма абсолютно никакви шансове да спечели срещу Бразилия! Боатенг е много по-бърз и двойката му с Хумелс е далеч по-стабилна. Треньорът на немците видимо няма кадрови проблеми, но ребусите пред него са жестоки.

Той настояваше Лам да играе в средата на терена, а по всичко изглежда, че капитанът ще завърши първенството на позицията краен бранител. Кедира и Швайнщайгер не фигурираха в плановете на Льов да са заедно на терена. Сега се налага и двамата да започват мача, а физическото им състояние явно не е оптимално. За капак Льов промени в движение и концепцията си в нападение. Тръгна по един начин с Гьотце и Мюлер, а срещу Франция на терена изненадващо се появи ветеранът Клозе.

Явно турнирът променя и вижданията на Льов, които стават по-консервативни. Специално за Германия мога да отбележа следният неблагоприятен за тях факт: тежи изключително много липсата на Ройс. С този нападател на терена, тимът щеше да е многократно по-ефективен. Шюрле не е човек, който може да завършва успешно атаката.

Аржентина спечели срещу Белгия по възможно най-затворения начин. При "гаучосите" проблемът с липсата на Ди Мария също може да се окаже фатален. Лео Меси е звездата, но Анхел е човекът, който създаваше цялата динамика в играта им. Аржентина вкара ранен гол и се върна да го брани. Наистина с голяма дисциплина и себераздаване, но от това загуби спектакълът. Предполагам, че такава ще е тактиката и срещу Холандия, защото и „лалетата” са силни по фланговете. Фактът, че не получиха гол в последните си два мача и вкараха по един решителен за победата, ще кара латиноамериканците да разчитат на сигурните действия и срещу Холандия.

Не съм си променил мнението за Холандия от първия мач с Испания. Тогава "оранжевите" победиха убедително, но аз продължавам да не виждам в тях достойнства за световни шампиони. И срещу доста рутинния като поведение отбор на Коста Рика, Холандия не демонстрира някаква изключителна класа. "Лалетата" постоянно търсят с дълги топки човек зад защитата и в 80 на сто от случаите той е в засада. Еднообразни са, не успяват да разиграят топката в средата на терена, разчитат единствено на индивидуалните качества на Ариен Робен и Робин ван Перси.

Ако използват мига, нещата се получават. Засега имаха и доста шанс да се измъкват от напечените ситуации. Дузпата срещу Мексико си остава едно от най-дискусионните решения на това първенство. Все пак холандците имат на разположение треньор като Ван Гаал, а той умее да взема печеливши решения. Доказа го и със смяната на вратарите.
Записа Жаклин Михайлов