Хасан Улусой е новият посланик на Турция в България, съобщи в. "Хюриет".

Той ще смени Сюлейман Гьокче, който пък заминава да представлява страната си в централноамериканската държава Гватемала.

Сюлейман Гьокче

Улусой (51 г.) е дипломат от кариерата, съобщава бТВ. Бил е посланик в Нигер. Работил е в турските представителства в Нигерия, Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност. Има диплома по европеистика от Лондонското училище по икономика.

Досегашният турски посланик у нас Сюлейман Гьокче се прочу с това, че в края на 2015 г. приюти закратко в посолството Лютви Местан, който бе свален от лидерския пост на ДПС. По-късно дипломатът неведнъж демонстрира близост с Местан и новата му партия ДОСТ. Редица български политици настояха той дори да бъде изгонен от България.

Анкара изтегля предсрочно Сюлейман Гьокче, споделиха пред Клуб Z източници, близки до турското външно министерство. Мандатът му изтича чак през декември.

Според нашите източници знаково е също, че Гьокче няма да поработи известно време във външното министерство на Турция, а направо получава ново назначение в чужбина. Те не коментираха дали пращането му в Гватемала може да се тълкува като понижение. Но със сигурност централноамериканската република не представлява специален интерес за Турция.