Германският концерн “Сименс” е решен да ограничи щетите след скандала с доставка на газови турбини за Крим при заобикаляне на санкциите на ЕС, наложени на Русия след анексирането на полуострона, пише в. “Ханделсблат”. От централата в Мюнхен оповестиха драстичен контрол по доставките за Русия. Москва заплашва, че новата стратегия на “Сименс” ще му навреди.

За ръководството на “Сименс” в момента има една-единствена тема - “Крим, Крим, Крим”, пише “Ханделсблат”, позовавайки се на висш мениджър.

Аферата срещу пренасочването на четири газови турбини с марката “Сименс” от Южна Русия към Крим без знанието на германския концерн е заплаха за репутацията му, посочва изданието. Дори “Сименс” да е жертва на престъпни действия, от ръководството му предприемат мерки, включително уволнения на замесени в скандала, макар и неволно.

Дитрих Мьолер

Първата жертва най-вероятно ще е шефът на представителството на концерна в Русия Дитрих Мьолер. Обвиненията към него са, че дълго време след като е бил наясно със случилото се в Крим, е мълчал.

“Той е бил длъжен далеч по-рано да подаде сигнал за злоупотреба”, твърдят от централата на “Сименс” пред “Ханделсблат”. 

Наред с това ръководството на концерна било решено да въведе нов механизъм на контрол върху доставките на оборудване, и то непосредствено на мястото, посочено по силата на договор с руската страна. От “Сименс” са категорични, че е по-добре да претърпят сериозни финансови загуби, отколкото да рискуват репутацията си на международния пазар, посочва изданието.

Скандалът

По силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя четири газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се пренасочват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия. Поради тази причина EС наложи на Москва икономически санкции.

Заради озовалите се в Крим газови турбини без знанието на германската страна през миналата седмица “Сименс” подаде съдебна жалба в Арбитражния съд в Москва срещу “Технопромекспорт”. На 21 юли концернът обяви също, че прекратява доставките си за руски електростанции. Концернът се оттегли и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държеше 46 на сто от акциите.

От “Сименс” обявиха, че се смятат за жертва и в бъдеще ще реализират проекти в Русия единствено чрез съвместната фирма “Технологии за газови турбини” и чрез собствения си филиал в Руската федерация. Наред с това цялата дейност ще е под строгия контрол от страна на концерна.

Формирана е и специална работна група, която има за задача да провери всички доставки за партньори в Русия. 
В официалното си съобщение “Сименс” потвърди, че четирите газови турбини, доставени през тази година за електростанции на полуостров Таман, в Краснодарския регион, незаконно са били модифицирани и изправени в Крим.