След скандал германският концерн “Сименс” прекратява доставките си за руски електростанции, съобщават немските медии. Концернът се изтегля и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държи 46 на сто от акциите.

Да припомним, че по силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя четири газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се преносачват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия. Поради тази причина EС наложи на Русия икономически санкции.

Заради озовалите се в Крим газови турбини без знанието на германската страна “Сименс” незабавно подаде съдебна жалба в Москва срещу руския си клиент “Технопромекспорт”.

От “Сименс” обявиха, че се смятат за жертва и в бъдеще ще реализират проекти в Русия единствено чрез съвместната фирма “Технологии за газови турбини” и чрез собствения си филиал в Руската федерация, оповестиха от централата на концерна в Мюнхен. Наред с това цялата дейност ще е под строгия контрол от страна на концерна.

Създадена и специална работна група, която има за задача да провери всички доставки за партньори в Русия.

Ръководството на концерна най-вероятно ще уволни двама свои служители, членове на Надзорния съвет на “Интеравтоматика”.
В официалното си съобщение “Сименс” потвърждава, че четирите газови турбини, доставени наскоро за електростанции на полуостров Таман, в Краснодарския регион, незаконно са били модифицирани и изпратени в Крим.

Посланикът на ФРГ в Москва Рюдигер фон Рич нарече скандала “удар по инвестициите в Русия”. Всщият дипломат призова руските власти да разследват случая. От канцлерството в Берлин задължиха ръководството на “Сименс” подробно да обясни доставката на газовите турбини, озовали се на Крим в заобикаляне на санкциите, наложени на Русия.

От Кремъл пък твърдят, че доставените в Крим газови турбини били произведени от руски компании. Преди това от “Технопромекспорт” заявиха, че две от турбините били купени на вторичен пазар и модернизирани в руски предприятия.

Газовите турбини с марката “Сименс”, озовали се в Крим, най-вероятно няма да могат да бъдат пуснати в експлоатация, пише германският всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, позовавайки се на специалисти в бранша. Досега нито една руска фирма не е успяла да задейства турбина на “Сименс” без помощта на специалисти от концерна. Ако въпреки това руснаците привлекат опитни инженери в бранша, това би означавало, че Москва погазва правни норми и така стъпва на минно поле.

Още след анексирането на Крим от Русия президентът Владимир Путин се врече, че електроснабдяването на полуострова ще бъде гарантирано с изграждането на две газови електроцентрали.