Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Николай Бареков е единственият политик, когото прокуратурата изрично споменава в обвинителния акт срещу ексбанкера Цветан Василев като част от „спонсорската“ му програма. 

Като доказателство за трансферите към „новия политик“ и проекта му „България без цензура“ е посочен документ с печат на РЗС (б.р. - партията на бившия премиерски съветник по антикорупционните въпроси Яне Янев). Той е подписан от адвокат Ради Тодоров. 

В документа има записки на Христо Цирков, който е финансов директор на структурите на Бареков. 

От него става ясно, че месечните траншове към тв водещия са нараснали от 50 000 на 100 000 лв. през октомври 2013 г., тъй като тогава той напуска ТВ7 (която също е посочена като зависим от банкера проект) и изцяло се отдава на новото си амплоа на политик.

За различни мероприятия на ББЦ се отпускат отделно по 600 000 лв. месечно.  

В документа са посочени и 505 000 евро без ДДС, като изрично е отбелязано, че те не трябва да са оформени като заем и да са чисти - т.е. да не могат да се проследят като източник. 

За това Цирков обяснява, че трябва да се намери начин Бареков да ги получи така, че да не ги дължи и да не се разчува много. Упоменати са 1 млн. лв. като премия за политика, която му била обещана лично от Цветан Василев. 

В момента, в който получава въпросния документ, на Бисер Лазов (който тогава още е дясна ръка на шефа на КТБ), поисканите плащания му се виждат „нелогични и неясни“, посочват от прокуратурата.

Лазов занася този лист на секретарката на Василев и поисква разяснение за какво става въпрос и дали да изпълнява исканията на Бареков.

След известно време тя му го връща, вече с писмена резолюция на самия банкер. Ръчно е изписано „Засега даваш”.

„Това означава, че Василев фактически нарежда на Лазов да осигури техническа възможност Бареков да получава и да се разпорежда с реална парична наличност в брой, както следва:

- Под номер 1 е написано: „Тези по 100 хил. лв. за него”, което означава да заплати първите 50 хиляди лева за септември 2013 г. и по 100 000 лв., считано от октомври, лично за Николай Бареков.

- Под номер 2: „ Даваш му 300 хил. лв., докато не ти направи пълен разчет за р-дите” (б.р. разходите). 

- Под точка 3: „Неговите премии, когато аз преценя”.

Поисканият разчет за разходите впоследствие не е представян на Бисер Лазов. 

При предаването на парите в брой, Цирков не се подписва никъде, че ги получава.

Предаването се извършва в офиса на бул. „Цар Борис III“ № 159 и в офиса на клона на банката. Именно в него са се раздавали най-големите суми, които се пренасят в сакове", уточняват от прокуратурата. 

Според обвинението тези доказателства сочат, че Николай Бареков е изпълнител на замислен от Василев политически проект и вероятно затова дейността му е щедро финансирана.

Прокуратурата е стигнала до заключението, че:

„самоопределянето на Василев като собственик на цялото имущество на банката и самооприличаването му на крупен бизнесмен, придружени със съответни характерови особености, неминуемо го довеждат и до съзнанието за човек, без който икономиката и страната трудно могат да функционират“. 

Това подтикнало Василев да „самовъзприеме“ като един крупен меценат, който подкрепя редица спонсорски проекти, пропилявайки куп обществени пари, които трябвало да охранява в банката. 

Коментари

Колкото и да е взел, ВМРО

Колкото и да е взел, ВМРО-тата му ги отмъкнаха.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.