Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства днес на старта на рехабилитацията на стената на язовир „Студена“. 

Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа в условия под вода, която се използва за първи път в България. 

Целта е съоръжението да не се източва и да продължава да снабдява Перник и региона, докато тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да приключи в края на 2018 г.

„Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода, но намерихме решение. Избраният метод позволява ремонтните дейности да бъдат изпълнявани от водолази без язовирът да се изпразва. Така че няма да оставим 100 000 потребители, включително индустриални предприятия без захранване“, отбеляза Нанков. 

С рехабилитацията експлоатационният срок на стената на язовира ще бъде удължен с около 50 години. Ремонт не е правен от изграждането му преди 62 години.

Ще се  ремонтират също пречиствателната станция за питейни води и отвеждащите водопроводи от язовира.

По време на демонстрацията стана ясно, че геомембраната, която ще бъде използвана при реконструкцията на стената, е използвана и при най-високата язовирна стена в света, която е с височина 335 метра.

Стойността на ремонта е 32 млн. лв. Те са част  от големия „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ на стойност 170 млн. лв., който регионалното министерство изпълнява от 2010 г. чрез заемно споразумение от Световна банка. 

„Въз основа на него вече  се изготвиха дългосрочната стратегия за развитие на ВиК отрасъла, мастърплановете и се проектира яз. „Нейковци“ до Трявна“, припомни министър Нанков.
По проекта за първи път след 30 години се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, които са изцяло нови. „Пловдивци“ ще бъде завършен още през тази година. Вече са изградени стената, чашата и пречиствателната станция за питейни води и след около месец ще започнат дейностите по неговото завиряване"
, допълни Нанков. 

Пусковият срок за „Луда Яна“, който ще захранва с питейна вода около 30 000 души в Панагюрище, Пазарджик и Стрелча, е през 2019 г.

"Язовирите, експлоатирани от МРРБ по линия на ВиК дружествата са девет, от които единствено стената на „Студена“ е в състояние на спешен ремонт. Останалите осем язовира са в добро състояние", посочи Нанков.

Вижте снимки от началото на ремонта на съоръжението.