Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Постъпило е искане военното крило на "Хизбула" да бъде призовано като граждански ответник по делото за атентата в "Сарафово". Това стана ясно днес от думи на председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

В деня на 5-годишнината от най-тежкия атентат в новата ни история Ушев каза, че съдът прави всичко възможно, за да спази процесуалните изисквания - всеки един от наследниците на загиналите еврейски граждани да бъде конституиран като граждански ищец и да бъдат разяснени правата му. Вече оставали само двама.

Именно израелските граждани са направили писмено искане и ливанската организация да бъде подсъдима, а не само двете физически лица - Хасан ел Хажд Хасан и Мелиад Фара. Те са обявени за издирване, но прокурорите потвърждават системно, че от тях няма ни вест, ни кост.

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от "Хизбула". Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", каза навремето по повод разследването тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Засега няма произнасяне на съдебния състав по искането.

Днес от думите на съдия Ушев (който в момента кандидатства пред ВСС за председател на АпСпНС) стана ясно, че ако делото продължава да "буксува", има вариант нашият съдебен състав да бъде изпратен да заседава в посолството ни в Израел. Това според него ще е по-лесно от това да бъдат събрани на едно место над 40-имата израелски граждани - наследници на 5-имата загинали.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.