Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени засякоха отчупването на един от най-големите айсберги в историята, предаде "Гардиън". 

Парчето лед е с площ от 5800 кв. километра, което го прави над два пъти по-голямо от Люксембург. 

След като учените следяха пропукването на шелфа Ларсен в продължение на десетилетие, по-рано днес американски сателити отчетоха окончателното откъсване на ледената грамада от Антарктида.

"Това е наистина голямо събитие, имайки предвид големината на ледената плоча, която в момента се носи по течението", каза Анна Хог, която е експерт по наблюденията на глетчери от университета в Лийдс.

Айсбергът е с дебелина от над 200 метра и се смята, че е сред 10-те най-големи ледени блокове, засичани до момента. 

Айсбергът е с големина две трети от територията на Кипър. Снимка Би Би Си

Топенето на ледниците е сред най-сериозните проблеми, причинявани от глобалното затопляне.

"В Антарктида има достатъчно лед, така че ако всичкият се стопи или просто се плъзне в океана, морското равнище да се повиши с 60 метра", споделя професор Мартин Сийгърт от Импиръл колидж Лондон.

Въпреки това учените успокояват, че отделянето на такъв голям айсберг не е само по себе си плашещо, тъй като това е нормален процес.

В близко време експертите смятат, че айсбергът ще се движи с бавна скорост и няма да се отдалечи много от Ледения континент. Блокът обаче трябва да се следи заради теченията, които могат да го отведат на север, където да постави корабоплаването в опасност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.