Вицепрмиерът Валери Симеонов заяви, че е категорично против паметникът на Бузлуджа да бъде подарен на БСП. Пред бТВ Симеонов обясни, че има подобни намерения в правителството.

"Категорично отказвам като вицепрмиер да подкрепя подаряването на паметника на Бузлуджа на която и да е партия. Повечето министри са подписали, без да оспорят. Не мога по никакъв начин да се примиря с подаряване на някакво имущество. По същата логика на НФСБ може да му бъде подарена Шипка. Това е директна, брутална държавна помощ. Откъде накъде, защото го искала Корнелия Нинова. Аз ви казвам, аз искам Шипка. С това никога няма да се съглася", заяви Симеонов.

Той разказа и за свършеното от правителството около напрежението между българи и роми в Асеновград. Симеонов обясни, че протестите са прекратени временно, защото правителството е поело ангажименти. В циганския квартал ще има денонощно полицейско присъствие. Вече е извършена проверка и за 843 лица е установено, че живеят в този квартал без адресна регистрация. Симеонов каза, че те ще бъде отстранени, но запитан как точно ще стане това, той заяви:

"Нямаме време да влизаме в детайлите".

Общината вече е била пристъпила към описване на незаконни постройки и предстои тяхното премахване. Симеонов каза още, че местните цигани са изключително нагли и продължават да отправят заплахи по интернет, с което ще се занимава с ГДБОП. Полицията вече ще охранява децата, които тренират в гребния клуб. А забраните за къпане в язовира ще се спазват.

За пореден път Симеонов коментира и проблемите в БМФ. Той обясни, че според приватизационния договор към 2018 г. във фирмата е трябвало да работят 2 300 човека, а те в момента са 124. Тонажът на корабите също бил по-малък от договореното. Според Симеонов именно по този показател "най-много ги стяга цървула въпросните наши новоозлюпени бизнесмени". Той допълни, че в дъщерни фирми има 700 млн. лв. във вид на кредити, регистрирани в офшорки, което според него е злоупотреба. Симеонов смята, че се готви фалит на дружеството и не приема твърденията, че има обща криза в корабоплаването.

"За 2 месеца коалиционното управление показва, че е против олигархията", категорично заяви Симеонов.