Естествено, че има разлика дали след среща на върха един президент се връща в страна с опозиция и различни медии или в страна, където малко или много сам определяш как да се съобщава за собствените ти прояви. Когато миналия петък Доналд Тръмп и Владимир Путин разговаряха при закрити врата (по време на форума на Г-20 в Хамбург – б. р.), еуфорията в Москва растеше с всяка минута, а във Вашингтон изнервеността.

“Мелания Тръмп с големи усилия успя да измъкне мъжа си”, триумфираше държавният телеканал “Русия”. Дамата явно е била разтревожена, че сама ще трябва да отиде на концерта в “Елбхармонията” (даден в петък вечер за лидерите на държавите от Г-20 – б. р.).

Водещият на тоукшоуто по «Русия» «60 минути» Евгений Попов не се умори да повтаря, че точно в този момент в Хамбург се решава съдбата на света. Накрая всички участници в дискусията бяха единодушни: срещата Путин – Тръмп за пореден път е доказала, че на Русия отново се гледа като на глобален лидер в световната политика.

«Путин и Тръмп намират път към мира в Сирия и Украйна», беше водещото заглавие на другия ден на най-големия руски таблоид  «Комсомолская правда». Срещата довела до истински пробив.

Със заглавието си «Среща на Елба» в. «Московский комсомолец» намекна за исторически паралел. На 25 април 1945 г. войници от Червената армия и на американската войска се срещнаха на немска земя, точно на река Елба. САЩ и Съветският съюз освободиха Европа от фашизма. От този момент в продължение на почти половин век двете суперсили до голяма степен определяха световните съдбини.

Двама случайно попаднали в политиката срещу 40 години дипломатически опит

Външнополитическите експерти в Белия дом изпитваха безпокойство от срещата на Тръмп с Путин. До него беше единствено Рекс Тилърсън. Двама, идващи от бизнеса, се сблъскват с 40-годишен дипломатически опит. Лавров ги е натрупал като посланик към ООН и външен министър, Путин като президент, премиер и отново президент. Участниците в срещата бяха толкова малко, че трябваше да се разчита единствено на двама мъже с особен подход към истината. Те трябваше да изпълнят и даденото обещание – сделка може да се сключи, ако загърбиш спор от миналото и разговаряш очи в очи.

Когато нищо конкретно не стана известно, като изключим предварително договореното примирие в Сирия.

«Тръмп по телевизията е съвсем друг в сравнение с истинския», каза Путин по време на пресконференция. Дали е визирал собствената си телевизия или американската, не стана ясно. Във всички случаи Тръмп знаел абсолютно точно с кого говори и бързо отговарял на въпроси.

Путин, чиито отношения с бившия президент на САЩ Барак Обама накрая баха стигнали до точката на замръзване, сега се изрази оптимистично. Имало основание да се смята, «че ще бъдем в състояние поне отчасти да възстановим нивото на сътрудничество, от което се нуждаем».

Тръмп отказа да даде пресконференция, но на път обратно към родината изпрати послание – срещата с Путин била фантастична. Той предостави детайлите на Тилърсън. Той пък каза, че химията между двамата била изключително положителна. Двамата президенти водили стабилен и продължителен разговор. Колко задълбочено е била обсъждана темата за манипулацията на американските президентски избори, позициите са различни.

По темата за хакерските атаки Тръмп е поставил редица въпроси, каза Путин и добави: «Отговорих му.» Останал с впечатлеието, че е бил разбран.

Американците отрекоха Тръмп да е приел уверенията на Путин.

Ники Хейли, посланичка на САЩ към ООН, се опита да представи своя президент като твърд преговарящ.

«Всеки знае, че Русия се намеси в нашите избори. За президента на САЩ беше важно да погледне Путин в очите и да го увери, че да, ние знаем, че вие го направихте, сложете край на такива практики. Всяка страна трябва да знае, че има последствия, когато се намесва в наши избори», каза Хейли за Си Ен Ен.

Очаквано Путин не признавал за намеса.

На въпрос какви би следвало да са последствията за Русия, Хейли заяви:

«Мисля, че трябва да попитате президента.»

Работна група по киберпрестъпност

Предишният сенатор демократ Чък Шумър нарече срещата на Тръмп с Путин точка на замръзване на форума на Г-20. Американските тайни служби единодушно стигнали до заключението, че руският президент съзнателно се е намесил в президентските избори в САЩ. По всичко обаче изглеждало, че по време на срещата Тръмп е приел отричането на Путин за оказване на влияние и така с голяма доза сигурност е проправил пътя за бъдеща намеса в избори.

Конфузно било и че Тръмп се договорил с Путин за създаване на работна група по темата киберпрестъпност. Това било като договорка между полицаи и банкови обирджии да сформират работна група за борба с банковите обири.

Путин заложил капан и Тръмп попаднал в него, каза за Си Ен Ен Дженифър Псаки, говорителка на Държавния департамент по времето на Барак Обама. Службите на САЩ, демократите и дори много републиканци и експерти на Белия дом били убедени в руска намеса. Темата била загърбена само с едно уверение от страна на президента Путин.

Юлиан Ханс е кореспондент в Москва на в. «Зюддойче цайтунг», откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.