Премиерът Бойко Борисов днес е в Истанбул по покана на президента на Турция Реджеп Ердоган. Визитата е част от провеждащия се в града 22-ри световен петролен конгрес. Българският премиер бе сред откриващите форума и представи приоритетите на страната ни в енергийния сектор, говорейки за газовия хъб "Балкан" и за Южния газов коридор № 4.

 

"Енергийните ресурси са изключително важни не само за икономика, а и по отношение на климатичните промени. Природният газ е и екология, и чистота на въздуха", започна Борисов, след което заизрежда приоритетите и важните за страната ни проекти.

"България е фактор на Балканите със своята възможност на газопреносната система. И в момента около 16,7 милиарда кубически метра газ преминават през България към Турция, нашите домакини. В света има бързи процеси, променят се и старите газови връзки...

"Водещо е изграждането на европейския газов хъб “Балкан”, защото дава възможност за диверсификацията и търговията за пренос на газ", обяви Борисов.

Той припомни, че у нас находищата Хан Аспарух, Тевез и Галата се разработват и проучват от световни компании и този газ може да мине през хъб "Балкан", както и газ от Румъния, от Русия, от Азербайджан по силата на договорка със страната.

Премиерът припомни, че работим активно за интерконекторните връзки на страната си с Турция, Гърция и Сърбия, а тази с Румъния вече е факт. Той изрази съжаление, че проектът "Набуко" не се е реализирал, въпреки че представи себе си като един от подкрепящите го и дори като един от "моторите" за него в ЕС. 

Той обаче подчерта, че сега на дневен ред е Южният газов коридор № 4 и трябва "бързо и активно" да се работи по газовите проекти.

Бойко Борисов с Реджеп Ердоган (вляво от Борисов), Илхам Алиев (най-вляво), Александър Вучич (вдясно) и Еди Рама (до Ердоган). Снимка Пресцентър на Министерския съвет

Борисов участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама, посветена на енергийните проекти в региона, съобщиха от правителствения пресцентър. Самият премиер съобщи за началото на разговорите във фейсбук.

На петролния конгрес, който през тази година е под мотото „Мостове към нашето енергийно бъдеще“, ще присъстват над 5000 делегати от цял свят. По време на форума ще се обхванат всички аспекти на индустрията, включително нейното социално, икономическо и екологично въздействие.

Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет, който е неправителствена организация към ООН. Тя цели да насърчава устойчивото използване и управление на световните петролни ресурси в полза на всички.